Logotips d'organismes oficials

La Freixneda i Lledó acaben els primers sondejos per millorar la captació d’aigua

Lledó preveu complementar l'actuació amb la construcció d'una bassa d'emmagatzematge

Video Thumbnail
Sondeig aigua Lledo DPT
La Freixneda i Lledó són dos dels municipis més afectats per problemes d'aigua al Matarranya. Sobretot de cara a l'estiu, durant els mesos de més sequera, és quan tenen més dificultats, fins al punt que no és estrany que hagen de recórrer a cubes portades pels bombers. A este fet cal afegir els prob

La Freixneda i Lledó són dos dels municipis més afectats per problemes d’aigua al Matarranya. Sobretot de cara a l’estiu, durant els mesos de més sequera, és quan tenen més dificultats, fins al punt que no és estrany que hagen de recórrer a cubes portades pels bombers. A este fet cal afegir els problemes de contaminació per nitrats. Per tot això, estes dos localitats del Matarranya van ser les primeres seleccionades en el conveni que la Diputació va aprovar l’any passat per regularitzar el servei d’aigües dels municipis de la província.

Les actuacions que la institució secunda són, primerament, els sondejos d’investigació per a conéixer així el cabal i la qualitat de l’aigua per al consum humà i posteriorment, realitzar la perforació de sondejos d’explotació, en aquells municipis on ja s’ha efectuat la fase d’investigació amb resultat positiu.

En el cas de La Freixneda, els sondejos han sigut positius i s’està ara a l’espera dels resultats de les analítiques per a conéixer la qualitat de l’aigua, segons va anunciar el vicepresident de la Diputació de Terol, Alberto Izquierdo, en una visita a Lledó, on s’estan realitzant estos dies els sondejos per a localitzar l’aigua.

Des del consistori de Lledó veuen esta actuació clau, ja que permetrà tenir un cabal òptim, però creuen que s’hauria d’anar més enllà. “Esta és una primera fase que millorarà la captació de l’aigua, però creiem que això hauria d’anar de la mà d’una millora en l’emmagatzematge, hauríem de tindre un dipòsit, que solucionaria tota la problemàtica“, explicava  Teresa Crivillé, alcaldessa de Lledó, durant visita als punts de sondeig.

El consistori ja té el projecte de la bassa, fet per l’Institut Aragonès de l’Aigua, i ja l’han presentat als Fons d’Inversió de Terol d’este any. Ara estan pendents de la resolució d’estes inversions del Govern Aragonés per poder finançar l’obra.

Entre els dos pobles la Diputació invertirà 43,800 euros en la realització de l’estudi d’investigació. En La Freixneda està previst invertir 20.727,87 euros i els treballs van començar la setmana passada amb la perforació de nou sondejos d’investigació en l’aqüífer del riu Matarranya, la finalitat del qual ha consistit a comprovar la qualitat de l’aigua aportada per este aqüífer. La segona fase de l’actuació consistirà en la realització d’un bombament d’assaig, a fi de comprovar el comportament i la resposta hidràulica de l’aqüífer captat. L’objectiu final és substituir la captació de proveïment actual de La Freixneda, amb problemes de qualitat per excés de nitrats.

Quant a Lledó, està previst invertir 23.067,31 euros en els sondejos que s’estan realitzant des de dilluns per a detectar captacions d’aigua. Està previst realitzar vuit sondejos d’investigació en el llit del riu Algars, amb profunditats de 8 metres. L’objectiu final és complementar i incrementar el cabal de subministrament del proveïment públic d’aigua de la localitat de Lledó, mitjançant la realització d’una nova captació o la millora de l’actual.

La Diputació finança en els municipis més menuts, de menys de 100 habitants, fins al 90 per cent de l’actuació, amb un límit de 40.000 euros, i els ajuntaments financen la resta. L’aportació dels municipis és proporcional, de tal manera que com menys habitants tinga la localitat menys ha d’aportar, per exemple, en el cas de La Freixneda el seu consistori es fa càrrec, amb fons propis, del 3o% del cost de l’actuació.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans