Logotips d'organismes oficials

Un estiu sense incendis greus pese a l’augment de visites a la muntanya

La quantitat de vegetació per les pluges de primavera i la gran presència de turisme natural preocupaven especialment el sector

L'incendi dels Ports del passat mes de setembre. | Foto: NDM

En l’inici de la tardor i l’arribada, a poc a poc, del fred, torna la tranquil·litat quant a incendis al territori. Els mesos de més altes temperatures activen any rere any totes les alarmes en les mirades posades a pinars, muntanyes i explotacions agrícoles de la zona. Javier Escorza, coordinador de l’àrea mediambiental del Baix Aragó i del Matarranya, assegura que “encara que seguix sense ploure, el balanç és molt positiu”.

Cap incendi de gran envergadura ha deixat el 2020 al Matarranya a pesar que les grans pluges durant la primavera van fer créixer la vegetació del territori. “Enguany estàvem especialment preocupats”, va explicar Escorça. Les pluges que haurien fet créixer plantes i arbres, també han deixat al seu pas una gran quantitat de vegetals secs durant el mes d’agost. Unes restes especialment inflamables a causa del seu caràcter pallós.

El conat d’incendi que va començar a Els Ports de Beseit a l’inici del mes de setembre va ser l’únic succés que va transcendir durant esta temporada. El foc es va originar a conseqüència d’un llamp una tempesta el passat 6 de setembre i, encara que es va aconseguir controlar ràpidament, set dies més tard va desembocar en un segon incendi que va calcinar més d’una hectàrea de terreny en ple sistema dels Ports. “Va caldre actuar amb molta immediatesa a la frontera entre comunitats en mitjans aragonesos i catalans, la qual cosa es va transformar en una gran efectivitat de mitjans”, va assegurar Escorza. Afortunadament, les flames van calcinar bona part del matoll de la zona però no van aconseguir les copes més altes del pinar.

Es tanca així un estiu sense incendis causats per l’home en el Matarranya, un factor determinant per a la correcta evolució de l’extinció de focs en la zona. “A poc a poc s’aconseguix una major conscienciació social, el que és molt important”, va explicar Escorza, “vivim a una zona a la qual es percep la preocupació i l’amor per la muntanya”. A pesar que a causa de la pandèmia han augmentat les visites a la naturalesa de la zona i les excursions a paratges naturals, rius i muntanyes, des de l’àrea es reconeix la labor ciutadana durant este estiu. Així i tot, es continuen detectant alguns casos de desinterés. Factors com les basures o restes de l’home són claus per a originar este tipus de focs. Segons el coordinador, l’índex d’incendis a causa de negligències agrícoles durant este any també ha sigut inferior a l’habitual.

PAULA VIVER
Mitjans