Logotips d'organismes oficials

La forta tempesta d’ahir provoca problemes d’abastiment d’aigua a Lledó

La terbolesa amb què baixa el riu Algars impedix la captació d'aigua per als dipòsits

L'aigua del riu Algars baixa plena de fang a causa de les fortes precipitacions. | Foto: NDM

De nou una forta tempesta ha recorregut el Matarranya. En esta ocasió les precipitacions més destacades es van produir nord de la comarca, a la zona més propera als Ports. Segons els observatoris de l’AEMET, l’Agència estatal de Meteorologia, a la localitat veïna d’Arnes es van registrar 91,8 litres i a l’embassament de Pena 22,4 litres per metre quadrat. Queretes, Vall-de-roures i Beseit patir de ple la tempesta amb episodis de pedra, que afortunadament no va ser de grans dimensions i no va provocar grans afectacions.

A Lledó este matí s’han despertat amb un nou episodi de problemes d’aigua. En esta ocasió el problema ha vingut perquè la gran tempesta que va caure sobre els Ports ha remogut l’aigua i la terbolesa amb què baixa el riu Algars impedix la captació d’aigua. La localitat compta amb un dipòsit per a l’aigua de boca, que en temporada estiuenca, amb l’augment de població, es queda just. I davant de qualsevol incidència es traduïx en talls i limitacions en el subministrament d’aigua. Des de l’ajuntament s’ha comunicat a la població a través dels bandos que “a causa de la terbolesa de l’aigua del riu, no es pot omplir el depòsit de l’aigua del poble”. Esperen solucionar el problema durant el dia d’avui, però mentrestant es prega als veïns que facen un consum responsable i s’abstinguen de posar llavadores i rentavaixelles.

Tal com explica l’alcaldessa de Lledó, Teresa Crivillé, “quan hem vist que els dipòsits estaven al 25% de la seua capacitat este matí, ens hem posat ràpidament en contacte amb Diputació i durant la jornada d’avui a través del servei de bombers s’omplirà el dipòsit”. Des del consistori esperen que demà les aigües ja no porten tanta terra i es puga reprendre la captació d’aigua.

Durant l’any passat es fa fer al poble un estudi hidrogeològic per establir nous punts de captació d’aigua al riu Algars, per tal de complementar i incrementar el cabal de subministrament d’aigua de Lledó. I ara des del consistori estan treballant per construir una bassa lateral de 10.000 de litros. Esta infraestructura donaria al poble autonomia de mesos i evitaria els problemes recurrents que patix el poble durant els mesos d’estiu, i que en més d’una ocasió els ha obligat a portar l’aigua en cisternes.

Al poble se’ls ha concedit un Fite per a la construcció de la bassa, que des de consistori complementaran amb fons propis. Ja compten amb la propietat dels terrenys i actualment el projecte es troba en la fase de licitació. “Esperem que per a l’estiu que ve la bassa estigue totalment en marxa” preveu l’alcaldessa.

MARTA JIMÉNEZ

 

 

 

 

 

Mitjans