Logotips d'organismes oficials

El Matarranya viu temperatures de més de 40 graus

Els núvols d'evolució diürna generen tempestes a la tarda, que van acompanyades d'aparell elèctric

La calor, el terreny sec i les tempestes elèctriques van propiciar un incendi al terme de Vall-de-roures. Foto: R. Lombarte

Continuem immersos en l’onada de calor que va arrencar dilluns, 17 de juliol, i que s’allargarà fins dijous. Ahir va ser el dia més calorós, amb temperatures de rècord. Cal destacar, en la nostra zona els 40,8 graus que es va arribar a Massalió, els 40,3 a l’embassament de Pena i els 39,5 de Beseit. A Mitxa-vila, a 1.345 metros d’altitud, es va arribar als 33,7 graus. En altres zones veïnes al Matarranya també es van arribar a temperatures molt altes com els 44,4 de Santolea, els 43,5 a Casp, els 42,8 de Rialb o els 42,1 a L’Estanca d’Alcanyís. També s’ha de posar l’accent en les temperatures mínimes, la nit del dilluns al dimarts van ser realment altes, no van baixar dels 20 graus, vam tindre el que es denomina, nit tropical. En observatoris com el de Pena la mínima va ser de 23,6.

Avui, dimecres, el dia s’ha despertat amb el cel ras però calitjós. Les temperatures seran altes, però no tant com ahir. Se situaran entre els 37 i els 39 graus de màxima. L’Agència Estatal de Meteorologia ha rebaixat de roig a groc l’alerta per risc d’altes temperatures a la zona del Baix Aragó i Terol, des de les 13.00h i fins a les 21.00. A la tarda, de nou es formaran ennuvolades que podrien portar aigua.

Precisament, ahir ja es van donar tempestes a la tarda, a destacar els 9,6 litres que van caure a Valljunquera. També va caure alguna cosa per la zona central de la comarca. De fet, a Vall-de-roures va haver-hi tempesta elèctrica, i un llamp va provocar un petit incendi a la zona de la Vall Segarra. Estos dies es podria repetir este patró de molt de sol als matins i creixement de nuvolades a les tardes, que podrien anar acompanyades de precipitacions.

Estes condicions meteorològiques han portat els diferents organismes a activar els protocols per altes temperatures. El Govern d’Aragó ha activat des d’este dimarts la fase d’alerta del Pla Territorial de Protecció Civil d’Aragó (PLATEAR) a causa de la situació de risc previst per les altes temperatures a la comunitat autònoma d’Aragó.

A més, el Servei de Seguretat i Protecció Civil del Govern d’Aragó insta també a la població a extremar les mesures de precaució per evitar generar un incendi forestal. En esta època està, en general, prohibit l’ús del foc a la muntanya i el seu entorn (cremes, barbacoes). A més, l’ús de maquinària que puga generar espurnes com recol·lectores o radials i la manipulació de petards o focs d’artifici s’han de fer extremant les mesures de prevenció. Finalment, si es té un habitatge en un entorn forestal cal eliminar la vegetació seca i altres combustibles de l’entorn per evitar que un incendi puga afectar l’habitatge.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans