Logotips d'organismes oficials

Gastronomia i meteorologia a les Jornades Micològiques i el Dia dels Bolets de Beseit

Per a este cap de setmana la localitat ha preparat diferents propostes com xerrades, degustacions i eixides a la muntanya

Com cada any hi haurà una mostra dels diferents bolets que hi ha a les nostres muntanyes. Foto: NDM

Arriba la tardor i amb ella els bolets. I com cada any per estes dates, Beseit es convertix en la capital d’este apreciat fruit del bosc. Este 21 i 22 d’octubre celebren la 26a edició del Dia del Bolets i la 24a de les Jornades Micològiques, una llarga trajectòria que Judith Giner, membre de l’associació Amics dels Bolets, qualifica com “una fira que té força solera. Ja fa 25 anys que la vivim. Des del poble ens impliquem molt i ve sempre molta gent a visitar-nos”. En els darrers anys, han estat venent al voltant d’uns 1.200 tiquets, que donen dret a tastar les tapes gastronòmiques basades en bolets que preparen les associacions del poble per a l’ocasió. La gastronomia és un dels atractius principals d’esta fira. En este sentit, dissabte a la tarda hi haurà un curs de cuina de la mà de Feli Gascón i Valentina Bolognia, de ‘Fatto In Casa’ i una posterior degustació. I diumenge, el públic en general podrà degustar quatre tapes diferents, totes amb els bolets com a ingredient protagonista. Pel nucli històric i el poliesportiu també hi haurà durant tota la jornada diferents paradetes relacionades amb el món dels bolets, l’artesania i l’alimentació. Així com foodtracks que complementaran l’oferta gastronòmica de la fira.

L’altra pota del cap de setmana són les jornades micològiques, on no faltaran les xerrades, l’exposició de bolets i una sortida a la muntanyaEste any les conferències aniran a càrrec d’experts micòlegs del País Basc, que “sobretot ens explicaran com podem identificar els bolets, que és una qüestió important quan se surt a la muntanya”, destaca Giner.

Este any, la meteorologia no está acompanyant gaire l’aparició de bolets al bosc. Exceptuant les pluges dels primers dies de setembre, el mes ha estat molt sec, i l’octubre també ha començat sense pluges i amb temperatures extremadament càlides, unes condicions meteorològiques poc propícies perquè els fongs prosperen. De fet, des de l’associació reconeixen que “este any el tema dels bolets està una mica complicat per la meteorologia que hem tingut”. Tot i això, la presència de bolets està garantida, i “viurem una festa molt bonica, com cada any”. Dins del programa d’actes es repetirà la gimcana boletaire per a tota la família de dissabte, mentre que “per a l’exposició intentarem arreplegar el màxim nombre de bolets possible”. Amb més o menys varietats, l’exposició es durà a terme. Es tracta d’una mostra molt curiosa on es poden descobrir cada any una gran varietat d’espècimens de les nostres muntanyes, tant amb valor gastronòmic com sense i, fins i tot, alguna varietat verinosa. Precisament sobre el clima, la meteorologia i la seua relació amb els bolets tractarà la darrera de les xerrades programades per a esta edició de les jornades.

 

Programa d’actes:

DISSABTE 21 D’OCTUBRE DE 2023
11:00h Xerrada “No et confonguis. Evita errors al recollir bolets” per Luis Tabera de Fanos Naturalista Elkartea de Gorliz). A la primera planta del Palau
12:00h Gymkana boletaire per a tota la família. Col·labora l’Associació de veïns i veïnes de Beseit
17:00h Xerrada “Boletaceas comestibles, ferramentes per identificar-les”, per Eduardo Fidalgo Prieto, membre de la Societat Micològica i Botànica de Getxo (Biscaia). A la primera planta del Palau
18:30h Curs de cuina amb bolets impartit per Feli Gascón i Valentina Bolognia “Fatto In Casa”. A la primera planta del Palau
20:00h Degustació de tapes del curs de cuina. Al poliesportiu

DIUMENGE 22 D’OCTUBRE DE 2023
11:00h Inauguració oficial del Dia dels Bolets
11:00h Obertura de l’exposició micològica “Bolets del Matarranya i dels Ports de Beseit”. A la planta baixa del Palau.
De 11:00h a 17:00h Degustació gastronòmica als diferents estands del nucli urbà amenitzat pel grup de dolçainers Massalgorfa
Durant tot el dia pel centre de Beceite i al poliesportiu hi haurà parades relacionades amb el món dels bolets, l’artesania i l’alimentació
12:00h Xerrada “Com és el clima de Beseit i la relació entre meteorologia i els bolets”, per Javier De Luna. A la primera planta del Palau
18:00h Clausura del “XXVI Dia dels Bolets” i de les XXIV Jornades Micològiques

Organitza: Associació ‘Amics dels Bolets’ i Ajuntament de Beseit

 

Mitjans