Logotips d'organismes oficials

Esperada aigua al Matarranya, que acumule més de 60 litros en els últims tres dies

A diferència de l'interior de la província, la gota freda no està causant massa complicacions a la nostra comarca. D'aquí a divendres s'anuncien més precipitacions

El riu Matarranya baixa molt tèrbol a causa de les darreres precipitacions. Foto: Marta Jiménez

Agraïda i benvinguda precipitació la que s’està acumulant al llarg dels últims dies a la comarca del Matarranya. Després d’un 2024 en el que pràcticament no ha caigut ni una gota, amb poc més de 200 litros de precipitació en el que portem d’any i una situació alarmant, eixugant-se fonts i aplicant-se restriccions en el consum de l’aigua de boca, l’entrada de l’última DANA està suposant un respir per als ajuntaments, els regants i els agricultors. Al mateix temps, i a diferència de l’interior de la província de Terol, on la gota freda està provocant importants maleses, eixint rieres, inundant cases i carrers i anegant bancals de cultiu, de moment les precipitacions s’estan comportant i no s’han hagut de lamentar grans desperfectes. En les últimes 24 hores, allí on més ha plogut ha estat a Valljunquera, on este matí s’han acumulat més de 51 litros de precipitació en poc més d’una hora. Si li afegim els 9,2 litros que van caure el diumenge, a este punt del territori han caigut 60 litros. Per la seua part, l’observatori de Massalió (meteomassalió.com) ha acumulat 26.8 litros de precipitació este matí, que pugen a 32.8 litros en el que portem de mes. Enguany ha plogut tan poc a Massalió que setembre (i estem a dia 3) és el tercer mes més plujós del que duem de 2024, només superat pel mes de maig (33.2 litros) i de febrer (33.0 litros).

Durant estos dies també ha plogut amb intensitat a la zona central i el sud del Matarranya. Exceptuant als Ports, on avui han caigut escassos 18.8 litros a la Puntassa, durant la jornada de dimarts s’han acumulat uns 30 litros d’aigua a la comarca. L’observatori de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ubicat al terme de Mont-roig ha sumat 26.2 litros de precipitació, però cal afegir els 20 litros que van caure entre el diumenge i el dilluns. L’observatori dels Figuerals, situat al terme municipal de Vall-de-roures, ha registrat avui 28.6 litros, però li cal afegir els 33 litros més que van caure en els dos primers dies de setembre. I en una situació molt pareguda està l’observatori de Pena. Avui s’han acumulat 29.8 litros, però des del dia 1 han caigut 23.8 litros de precipitació més. Per tant, una aigua generosa que, de moment, no ha tingut efectes negatius al territori. Este matí, en algunes zones del Matarranya, ha marxat la llum a intermitències, com també els senyals de telefonia i internet. En algunes carreteres, com la via que enllace Valljunquera i les Ventes de Valldesgorfa o la connexió entre la Portellada i la desembocadura del Tastavins, hi havia grava solta a la calçada o algun despreniment de roques. Alguns bancals també han quedat bastant anegats per la força de l’aigua. Però poca cosa més.

De fet, els principals rius de la comarca han guanyat força durant les últimes hores. El riu Matarranya passava bastant animós per Vall-de-roures, i el riu Tastavins ha guanyat espenta després d’un 2024 on l’hem vist pràcticament sec. Les precipitacions també s’han notat al riu Algars. Avui, i després d’un agost molt complicat, la junta de la Comunitat de Regants d’Arenys de Lledó ha comunicat que a partir del dijous soltaran l’aigua per la séquia, pensant en el reg de l’horta d’hivern. Arenys és un dels municipis del Matarranya que ha aplicat mesures més restrictives este estiu davant la problemàtica de l’aigua. De fet, i en el marc de les seues Festes Patronals, la Comissió i l’ajuntament van acordar no celebrar la festa de l’espuma, un dels actes més esperats i que se sol viure en paral·lel al barralet, el pregó de les festes i la volta pel poble amb la xaranga.

R. LOMBARTE
Mitjans