Logotips d'organismes oficials

Els xiquets de la Freixneda ixen a fer soroll per la festa del Calderons

La vigília de Reis els veïns fan el màxim soroll per tal d'atraure els reis mags i que no passen de llarg

Video Thumbnail
Calderons a La Freixneda
Al Matarranya hi ha un poble que conserva una tradició ben curiosa per al dia de reis. Es tracta de la festa els Calderons, on els xiquets i xiquetes de la petita localitat de la Freixneda ixen al carrer el matí de la vigília de Reis per fer el màxim soroll i que Ses majestats els escolten i sàpigue

Al Matarranya hi ha un poble que conserva una tradició ben curiosa per al dia de reis. Es tracta de la festa els Calderons, on els xiquets i xiquetes de la petita localitat de la Freixneda ixen al carrer el matí de la vigília de Reis per fer el màxim soroll i que Ses majestats els escolten i sàpiguen que allí hi ha gent que els esperen.

Cassoles, olles, llaunes, paelles, plats… tot el que siga de metall i faça soroll val per participar en la festa dels Calderons. Es tracta d’un ritual de temps immemorial, una tradició que s’ha transmès de pares a fills.

El 5 de gener, la vigília de reis, cal fer el màxim soroll per tal d’atraure els reis mags i que no passen de llarg. La Freixneda és un poble que abans estava apartat dels camins principals i calia avisar a Melcior, Gaspar i Baltasar perquè no es descuidaren de deixar els regals als xiquets i xiquetes de la localitat.

Ben preparats amb els calderons que havien fet, la comitiva va començar el recorregut pels carrers del poble arrossegant les cordes carregades de trastos. Amb els reis avisats, només calia esperar que a la nit els Reis els deixaren tot el que havien desitjat.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans