Logotips d'organismes oficials

El Govern d’Aragó no tindrà en compte els resultats de les proves comprades per l’ajuntament de Vall-de-roures

Per la seva part, el centre de salut de la capital del Matarranya sí que validarà els positius.

Els resultats de les proves es donaran a conèixer en les properes hores. / Foto: P. Viver

Des de que el passat 27 de març es van detectar els primers casos de COVID-19 a la residència de Vall-de-roures, el total ha ascendit fins als 16 positius, tres dels quals van morir el passat cap de setmana.

Amb la voluntat de frenar la xarxa de contagis, des de l’Ajuntament de Vall-de-roures es va procedir a la compra de 80 tests PCR a un laboratori de Barcelona, per un valor de més de 16.000 €. Ahir dimarts es va procedir a prendre les mostres a tots els usuaris i treballadors de la residència matarranyenca, els resultats de les quals es donaran a conèixer en les properes hores.

Justament sobre aquesta actuació el Govern d’Aragó va fer declaracions ahir en el marc de la roda de premsa diària. En este sentit, Javier Falo, director general de Salut Pública, va declarar: “Pensem que hi ha decisions, com el cas de Vall-de-roures, que s’han pres des de la vessant emocional i que des d’un punt de vista mèdic ens hem de distanciar d’estes determinacions. A la residència de Vall-de-roures s’ha estat actuant des de fa dies de la mà de Salut. S’han fet molts PCR i, a més, s’han traslladat sis residents a altres centres”.

El director de Salut Pública va demanar cautela en la compra de tests, alertant de que “no contribuiran a tenir una millor fotografia de la situació”. En este sentit, Daniel Ferrer, representant mèdic a la Unitat de Coordinació Operativa de la Comarca del Matarranya, va comentar que “el protocol estableix que estes proves es realitzen a persones amb símptomes i això té un motiu: la presència de simptomatologia va relacionada a una càrrega viral més alta. Així, si esta càrrega viral és elevada, el test pot detectar de manera més eficient els positius. Si fem tests a persones sense símptomes el marge d’error és més gran ja que pot ser que la persona estigui infectada i, per tant, sigui transmissora, però el test no ho detecti perquè encara no ha desenvolupat suficient càrrega vírica”.

Mentre, des del Govern d’Aragó s’ha declarat que “no té cap valor sanitari si algú compra test i decideix fer anàlisis. Hi ha certa producció nacional però no té cap aval científic. Només el sistema sanitari i Salut Pública pot dir a qui s’han de realitzar les proves diagnòstiques. Les dades procedents d’altres test no tindran cap valor en el seguiment de l’evolució de la pandèmia”, va decretar Mayte Pérez, consellera de presidència.

Per la seva part, des del centre de salut de Vall-de-roures sí que es tindran en consideració els positius detectats amb els tests comprats per l’Ajuntament. “Natros tindrem en compte els positius perquè la prova que estan realitzant a Vall-de-roures, la PCR, és la més fiable i la de referència a nivell mundial. Tot i així, en el cas dels negatius els resultats no seran concloents i això vol dir que s’hauran de continuar prenent mesures de seguretat perquè han estat contactes propers dels positius i, per tant, podrien acabar desenvolupant la malaltia durant els propers dies”, va concretar Ferrer.

REDACCIÓ
Mitjans