Logotips d'organismes oficials

Molt pendents de l’evolució del coronavirus al Matarranya

L’evolució de la propagació del COVID-19 al Matarranya és la comú a zones amb baixa densitat demogràfica.

Des de que es va decretar l’estat d’alarma, el Matarranya només havia detectat un cas confirmat de coronavirus, concretament en un veí de Queretes que evoluciona favorablement. Després de quinze dies, i com era d’esperar, ha hagut un petit augment de casos confirmats, tots ells a la residència d’avis de Vall-de-roures.

En total, són cinc els nous positius en coronavirus, un dels quals és un dels sanitaris del centre. A banda, hi ha dos possibles positius, tots dos pendents de confirmar gràcies a les proves per detectar el COVD-19. Del total, n’hi ha dos que han estat ingressats a l’Hospital d’Alcanyís per l‘agreujament del seu estat.

Els casos van començar a aparèixer el passat divendres 27 de març, quan tres persones de la residència d’avis van començar a tenir febre i, tal com especifica el protocol, es va donar l’alerta al departament de sanitat pública. Al dia següent, un dels sanitaris també va presentar símptomes. Per això, el diumenge els professionals del 061 van traslladar-se fins a Vall-de-roures i van realitzar proves als que presentaven simptomatologia.

Des de la residència d’avis, on conviuen 60 residents i 35 empleats, han extremat les precaucions. “Quan s’han detectat els primers casos s’ha procedit a fer aïllaments entre pacients. A més, s’han creat grups especials de professionals que només atendran els casos confirmats i que, per tant, no estaran en contacte amb la resta d’ancians. Òbviament s’han incrementat les mesures de neteja i els sanitaris disposen de material de protecció”, va informar Carlos Boné, alcalde de la capital.

D’altra banda, l’edil de Vall-de-roures també ha mostrat la seva indignació enfront la gestió que s’està fent a nivell estatal i sol·licita un protocol especial per als casos d’extrema vulnerabilitat. “Hem demanat insistentment que es facin més proves als residents i treballadors per tal de detectar tots els possibles positius i reduir els contagis. El protocol que estableix sanitat és que només es facin proves als pacients amb símptomes. No podem entendre que en centres de màxim risc no es facin protocols especials”, va insistir Boné.

Els centres de salut i els dispensaris es blinden

L’esforç dels professionals sanitaris és innegable, també al Matarranya. Des de que van rebre les primeres instruccions del Govern, s’han bolcat en intentar evitar la propagació del COVID-19. La situació ha anat evolucionant i els sanitaris s’han hagut d’adaptar als nous requeriments.

“A nivell comarcal, el centre de salut de Vall-de-Roures ha establert un protocol ben definit per tal d’eludir la multiplicació dels casos. No només es duen a terme tasques de desinfecció constants, sinó que també s’han creat circuits d’espais diferenciats per a atendre a gent amb simptomatologia de coronavirus i separar-la de la resta de pacients”, va comentar Daniel Ferrer, metge comarcal.

Per la seva part, els dispensaris mèdics han reduït els dies de consulta presencial i només atenen en casos d’urgència. Si més no, també s’han habilitat telèfons tant per resoldre casos en els que no sigui necessària una inspecció física, com per dur a terme diferents gestions vinculades a actualització de receptes o resultats de proves. En els casos en els que sigui indispensable l’atenció presencial, són els metges els que es desplacen al domicili del pacient.

Davant la probabilitat de possibles casos no oficialitzats, per precaució s’han aïllat algunes persones que presentaven símptomes. En aquests de moment s’està fent un tractament simptomàtic i, en alguns casos, antibiòtic. Per ara s’està esperant l’arribada de més tests de detecció ràpida.

Cal remarcar que l’evolució de la propagació del COVID-19 al Matarranya és la comú a zones amb baixa densitat demogràfica. Mentre, al Matarranya s’ha conformat la Unitat de Coordinació Operativa Comarcal amb representants de diferents sectors. Des de sanitaris fins a protecció civil, passant per les forces de seguretat o els serveis socials, diferents professionals gestionaran de manera conjunta les mesures a adoptar en aquesta situació expecional.

REDACCIÓ
Mitjans