Logotips d'organismes oficials

La Freixneda sol·licita un estudi tècnic a la DPT per trobar un nou punt de captació d’aigua

En cas que es trobés, les obres es començarien de manera imminent gràcies a la subvenció del FITE del 2019

Per ara, els bombers estan subministrant aigua des de Vall-de-roures. / Foto: NDM

El passat divendres 27 de març La Freixneda va informar als seus veïns de que l’aigua corrent no era apta per a cuinar o beure a causa de la concentració de nitrats. Des de llavors, la gestió de la problemàtica ha anat evolucionant.

En un primer moment el consistori es va afanar en donar una resposta àgil als veïns i veïnes, comprant 1.800 garrafes d’aigua i subministrant-les diàriament a tota la població. A partir del dijous 2 d’abril l’estratègia va modificar-se: diàriament els bombers van passar a injectar 60.000 litres d’aigua provinent de Vall-de-roures, aconseguint fer apta l’aigua de l’aixeta.

Una setmana més tard, la situació segueix igual: “Ara mateix la concentració de nitrats a la captació encara és de 54 mg/l i, per tant, no és apta. Amb la injecció d’aigua provinent de Vall-de-roures aconseguim baixar la xifra a 38 mg/l. L’invent funciona i l’aigua és potable, però encara necessitem l’ajuda de Vall-de-roures”, va comentar Frederic Fontanet, alcalde de La Freixneda.

Amb l’objectiu d’evitar aquesta mateixa problemàtica en el futur, el consistori va contactar fa uns dies amb la Diputació Provincial de Terol. Des de La Freixneda es sol·licita que els geòlegs d’aquesta institució duguin a terme una investigació que permeti trobar una millor captació d’aigua.

S’espera que aquesta recerca es dugui a terme en un termini de temps raonable, permetent començar les obres el més aviat possible. “Preveiem que l’execució de les obres es podrà fer en un dels FITE del 2019”, va concloure Fontanet.

SABINA COLOMÉ
Mitjans