Logotips d'organismes oficials

La restauració del castell de Vall-de-roures desvetlla importants troballes

Gràcies als treballs arqueològics, s'ha pogut delimitar el monument primitiu i identificar la 'sala daurada'

A més, s'ha descobert l'emplaçament de la cuina. / Foto: S. Colomé

Les obres de restauració del castell de Vall-de-roures continuen desvetllant restes arqueològiques que permeten engrandir la informació existent sobre el passat del monument. I és que tot i la paralització derivada de la COVID-19, els treballs de restauració seguixen a bon ritme gràcies a què s’ha incrementat el nombre de treballadors.

Després de possibilitar l’accés als merlets i d’habilitar la connexió original entre l’església i el castell, ara s’estan arreglant les façanes, fent la instal·lació elèctrica i restaurant algunes sales.

A més, els treballs arqueològics han permès descobrir elements arquitectònics que havien passat desapercebuts fins al moment i que han donat informació molt important del que va ser este edifici. Tal com comenta Manolo Siurana, director de la Fundació Valderrobres Patrimonial: “ara tenim claríssim com era el castell primitiu creat després de la reconquesta, entre finals del segle XII i principis del XIII. Gràcies a les obres hem pogut perimetral-lo perfectament ja que hem identificat noves façanes”.

D’altra banda, s’ha pogut concretar l’emplaçament de la ‘sala daurada’, tal i com l’anomena la documentació. Es tractaria d’una sala noble que també serviria com a habitació de l’arquebisbe i que, per tant, tindria una decoració més sumptuosa. “Es tracta d’una sala amb un rebaixament del perímetre interior per a col·locar un artesanat. A més, entre les juntes de pedra de les parets hem trobat molts claus”, va explicar Siurana.

Paral·lelament, la restauració de les façanes ha permès identificar noves marques de picapedrer i tècniques del treball de la pedra, facilitant la identificació de les dos etapes constructives del segle XIV.

Finalment, a la zona de les despenses s’han descobert els desaigües per al treball de la cuina i que han possibilitat identificar on es cuinava realment: “el que coneixem com la cuina del castell sempre m’havia semblat massa espectacular per ser l’habitual. Ara hem vist que on es cuinava normalment era a la sala del fons de les despenses ja que hem identificat elements que ens senyalen que allí es feia foc molt habitualment”, va assegurar el director.

Unes troballes que permeten ampliar la informació que fins ara es tenia del monument medieval. Gràcies a això, assegura Siurana, “tenim elements molt clars per a escriure una història molt concloent de l’evolució d’este edifici”.

SABINA COLOMÉ

 

blank Mitjans blank