Logotips d'organismes oficials
blank

Vall-de-roures vol modificar el pla urbanístic per evitar la construcció al costat del castell

El consistori ha presentat una sol·licitud de modificació del PGOU a la Comissió d'urbanisme per desclassificar el sector

Video Thumbnail
Vall de roures modificarà del pla urbanístic per evitar la construcció al costat del castell
Fa uns mesos saltava l'alarma a la capital del Matarranya davant del projecte de la construcció d'una urbanització en uns terrenys situats a la vora del castell. Des de l'Associació Cultural per a la Recuperació del Patrimoni de Vall-de-roures (Repavalde) i la Fundació Valderrobres Patrimonial, la q

Fa uns mesos saltava l’alarma a la capital del Matarranya davant del projecte de la construcció d’una urbanització en uns terrenys situats a la vora del castell. Des de l’Associació Cultural per a la Recuperació del Patrimoni de Vall-de-roures (Repavalde) i la Fundació Valderrobres Patrimonial, la qual s’encarrega de la gestió del monument, ja van denunciar la situació. Ara l’Ajuntament en ple ha decidit presentar una modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per desclassificar la zona.

Damunt la taula hi ha un projecte de construcció d’una urbanització d’uns 50 habitatges al sector SR9 de Vall-de-roures, a uns 150 metres del castell medieval que corona la població. De construir-se en estos terrenys alteraria de manera important la imatge del centre històric de la població. Per este motiu des del consistori van decidir fer tot el possible per aturar el projecte.

Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures, explicava en quin punt es troben: “Hem decidit en el ple, amb la unanimitat de tots els grups intentar realitzar esta modificació del Pla general, per desclassificar el sòl i no es puga dur a terme el desenvolupament d’esta urbanització. Ara tota la documentació i la sol·licitud es traslladarà a la Comissió d’urbanisme perquè prenga la decisió.”

El Pla General d’Ordenació Urbana contempla aquell sector com urbanitzable. Es va començar a redactar l’any 2000 i després d’un llarg procés el 2012 es va aprovar. “En aquell moment no es va veure, però el que no seria just és que ara que ens hem adonat que això podria generar un problema i no actuàrem. Haurem d’assumir les conseqüències i les actuacions que se’n deriven, però crec que havíem de prendre esta decisió”, declarava Boné, qui era l’alcalde en el moment de l’aprovació del PGOU.

Ampliació de la zona de protecció

En cas que el projecte no puga seguir endavant, caldrà indemnitzar al propietari. A més, el centre històric de la localitat que ja està declarat com a Bé d’interès cultural, sembla que s’ampliarà també a esta zona en conflicte. Segons explicava l’alcalde “la Comissió de Patrimoni també ha iniciat un expedient de modificació per ampliar la zona de protecció del casc antic per incloure esta zona que fins ara no estava dins de la zona de protecció”.

La decisió final està ara en mans de la comissió d’urbanisme del Govern d’Aragó, qui decidirà el futur dels terrenys i com quedarà finalment una de les postals més emblemàtiques del Matarranya, la silueta del conjunt històric de Vall-de-roures.

Contents des de Repavalde

Des de l’Associació Cultural per a la Recuperació del Patrimoni de Vall-de-roures estan contents amb la decisió que ha pres el consistori. Després de conèixer els passos que s’estan duent a terme des de l’ajuntament el president de Repavalde, Antonio Segura declarava a matarranya.media que “Estem contents, és una bona notícia per tot el poble. Està en la línia del que del que natres sempre hem defensat: la preservació del conjunt històric de Vall-de-roures per a les generacions futures.”

 

MARTA JIMÉNEZ
blank Mitjans blank