Logotips d'organismes oficials

Els Reixos Mags no s’obliden de La Freixneda gràcies a la festa dels Calderons

Els menuts del poble fan soroll per a cridar l'atenció de Melcior, Gaspar i Baltasar

Video Thumbnail
Los Reixos no s'obliden de La Freixneda gràcies a la festa dels Calderons
Xiquets i xiquetes de totes les edats, acompanyats d'amics i familiars, van seguir la tradició i van treure a passejar els seus calderons durant el matí del 5 de gener. Parlem d'una tradició molt arrelada al poble i d'un passat bastant desconegut. La qüestió és que gràcies als Calderons, els nens de

Xiquets i xiquetes de totes les edats, acompanyats d’amics i familiars, van seguir la tradició i van treure a passejar els seus calderons durant el matí del 5 de gener. Parlem d’una tradició molt arrelada al poble i d’un passat bastant desconegut. La qüestió és que gràcies als Calderons, els nens de La Freixneda van fer molt de soroll, avisant als reixos Melcior, Gaspar i Baltasar que al poble viuen molts xiquets, i que a la nit van repartir regals per a tots.

La Freixneda és un poble petit situat en la falda d’una muntanya on la via d’accés està una mica a desamà, Belén Beltrán, veïna de La Freixneda, comenta que “sempre ha estat un poble petit, això significa pocs nens i estos pensaven que els Reixos anaven a passar de llarg i no els anaven a deixar regals i la solució era cridar-los”. Calderons, olles, llaunes i fins i tot algun orinal. Tot val per a fer soroll i cridar als Reixos Mags durant el matí del 5 de gener. Els xiquets i xiquetes van rondar els carrers de La Freixneda per a recordar a Melcior, Gaspar i Baltasar que anessen per les seues cases a deixar regals.

Els Calderons és una tradició de la localitat de La Freixneda en un matí màgic, la del 5 de gener, que s’ompli de famílies. Una festa en la qual no sols participen els menuts del poble, sinó que cada any s’apunten més veïns de la comarca del Matarranya.

ISABEL APARICIO
Mitjans