Logotips d'organismes oficials

El Baix Aragó catalogue una olivera 1.000 anys

Durant la celebració del 'Dia Mundial de l'Oliver' s'impulsen diferents activitats a la regió. La comarca veïna ha anunciat que portarà el patrimoni agrícola a FITUR

Les Parres i Jaganta han segut el centre d'atenció de la història olivarera. Foto: NDM

Mil anys no són res, com diria aquell. Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de l’Oliver, la comarca veïna del Baix Aragó va presentar el seu veí més vell: l’olivera del Mas de Conesa, a les Parres de Castellote, de 1.044 anys. Unes 50 persones van assistir a la proposta que enguany s’ha desplaçat a les Parres i a la pedania de Jaganta, on sobreviu un molí d’oli del segle XVII que constate el pes i el motor que va suposar l’oliva a este punt del territori. Joaquín Lorenzo és el gerent del Grup d’Acció Local Baix Aragó-Matarranya, i va fer menció a les diferents propostes al voltant del paisatge llaurat que s’estan impulsant a la regió. Entre elles, el projecte de banc de germoplasma, el qual analitze vora de 35 varietats històriques que sobrevisqueren a la dolorosa gelada de l’any 1956 i la posterior mecanització del camp que va buidar les nostres comarques.

Lorenzo va apuntar que «el molí de Jaganta és una petita joia que ha sobreviscut al pas del temps. Ha quedat intacte, tal com va deixar de funcionar en el anys 40» del segle passat. Durant la jornada també es va viure un tast d’olis, degustant «quatre varietats com són l’empelt, la mançanal, la farga i la royal». També es va visitar l’olivera del Mas de Conesa, la qual, i gràcies a la prova de carboni 14, s’ha constatat que té més de 1.000 anys. Una posada en valor del patrimoni agrícola que anirà més enllà. De fet, Joaquín Lorenzo va explicar que «el president i el vicepresident del Baix Aragó van assistir a este acte, i ens van transmetre que l’oliver serà el producte estrella amb el qual volen promocionar la comarca a FITUR». Lorenzo va recordar que «les oliveres i l’oli és un patrimoni que ens afecte a tots els pobles, i és important donar-li eixe valor i lligar-lo amb el patrimoni històric».

Per la seua part, l’ambientòleg del Matarranya Víctor Vidal, que va presidir el tast d’olis i olives, va defensar que «tenim un patrimoni agrari molt important. Aparentment, pareix que vivim en un espai verge, però fa molts anys que està treballat». Els romans «ja van estar per aquí». I la plantació d’oliveres, «que són uns arbres de tirada llarga, ha seguit sent una aposta de les generacions posteriors». Vidal va fer menció a l’olivera del Mas de Conesa, amb més de mil anys d’història, i va recordar que «aquí al Matarranya també en tenim de molts antigues». De fet, en «tenim una que està molt velleta, la pobra, que igual té 1.400 anys». Dins del projecte de catalogació d’oliveres centenàries que va impulsar l’àrea de Patrimoni de Comarca del Matarranya s’han identificat algunes oliveres mil·lenàries en els termes municipals d’Arenys de Lledó i Ràfels. Pena-roja té el seu espai d’arbres mil·lenaris.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans