Logotips d'organismes oficials

Augmenten els casos per COVID-19 registrant 124 contagis en un mes

En 26 dies es registren un terç de tots els casos comptabilitzats al llarg de la pandèmia

12 dels 18 pobles que conformen el Matarranya han comptat amb almenys un contagi al gener. | Font: Salud Gobierno de Aragón

Gener arrencava al Matarranya deixant 26 contagis per COVID-19 en les primeres setmanes. No obstant això, en els últims dies els contagis han augmentat dràsticament coincidint el període d’incubació del virus amb el final de les festes nadalenques.

El Matarranya registra 124 nous contagis per coronavirus des que va començar el 2021, deixant una incidència de 15 casos per cada 1.000 habitants, al llarg de la pandèmia, la incidència en el nostre territori és de 44 per cada 1.000. Les dades i estadístiques pertanyen a l’actualització oferta pel Portal de Transparència Sanitària del Govern d’Aragó al tancament d’aquesta edició, aportant dades del dia dimarts 26 de gener. Un augment preocupant que suposa un terç dels contagis de tota la pandèmia produïts en tan sols un mes. Durant 2020, en el Matarranya es van registrar 246 contagis, ara, el total ascendeix a 370.

Concretament 12 dels 18 pobles que conformen el Matarranya han comptat amb almenys un contagi al gener. “La gent ha de ser conscient i intentar continuar fent les coses tan bé com sigui possible i disminuir els contactes socials i la mobilitat entre municipis”, demanava Daniel Ferrer, coordinador de l’Àrea de Salut de Vall-de-roures. “L’important és que la gent recordi que davant qualsevol símptoma s’han de quedar a casa, han d’avisar al seu Centre de Salut o Consultori”, recordava.

Des dels Centres de Salut l’objectiu és detectar els positius al més aviat possible i deixar-los aïllats: “tallar el foc abans que es descontroli”, assenyalava Ferrer. La intenció és detectar un positiu, rastrejar els seus contactes i realitzar-los la prova per a tenir els resultats al final del mateix dia o al següent. No obstant això, amb l’augment dels casos en el territori s’ha saturat el laboratori de les proves i els resultats també són més lents. Per tot això, és important que els contactes indirectes realitzin un aïllament voluntari, és a dir, aquells que hagen estat en contacte amb algú pendent dels resultats i que per tant encara no se’ls rastreja. Sense que aquestes persones siguen conscients poden ser transmissors, “hem d’anar tots de la mà perquè això és cosa de tots”, sentenciava el coordinador.

Un dels municipis que més s’ha vist afectat en les últimes setmanes ha estat La Vall del Tormo. Un brot en la localitat ha deixat 23 positius des del 9 de gener al 26, provocant una incidència de 81 casos per cada 1.000 habitants en una localitat de 281. Des que va iniciar la pandèmia La Vall únicament havia registrat 4 contagis.

Seguint els protocols establerts, Comarca del Matarranya va tancar des del divendres 22 l’E.E.I. comarcal ‘Sagalets’ per un cas de COVID-19 en un alumne de l’aula. De la mateixa manera, el dimarts es va tancar una de les dues aules del Col·legi Públic San Roque per un cas també entre els xiquets. Els gairebé 20 alumnes de Primer de Primària menors de set anys romandran a casa durant els pròxims dies.

Pena-roja de Tastavins també ha sofert un brot de coronavirus en l’última setmana. Durant els primers dies de l’any la localitat no va registrar cap contagi, però del 18 al 26 de gener el poble ha sumat 12 positius i una incidència de 27 per cada 1.000 habitants. Una xifra considerable tenint en compte que fins ara havia registrat 12, la localitat duplica per tant els contagis i es queda amb 24 des que va iniciar la pandèmia.

Com a resultat de l’augment de casos per COVID-19, l’ajuntament de Pena-roja ha fet un comunicat sol·licitant als seus veïns i veïnes que s’autoconfinon. “Es demana a la població extremar la precaució al màxim, mitjançant un autoconfinament domiciliari voluntari, amb l’objectiu de reduir el mínim de contacte social”, dicta el comunicat. Així mateix, el consistori ha decidit tancar la Biblioteca Pública i l’ajuntament. I alguns establiments com per exemple la carnisseria o un dels bars estan tancats. L’altre bar de la localitat ofereix serveis mínims com a menjar per als treballadors que vénen de fora del poble o venda de tabac. Comarca també va procedir al tancament de l’escola infantil per precaució tot i no haver registrat cap positiu entre els usuaris.

Paral·lelament, Comarca del Matarranya va decidir cancel·lar des del dilluns 25 totes les activitats esportives i les classes d’Educació per a Adults en els municipis de La Vall, Pena-roja i Calaceit. En aquesta última, l’ajuntament també va decidir suspendre temporalment les activitats esportives tant en el gimnàs municipal com les classes de pàdel i el lloguer de la pista. Des de principis de gener, Calaceit ha sumat 10 contagis.

Els bandos dels diferents pobles del Matarranya recorden als veïns i veïnes que la COVID-19 continua present en el nostre dia a dia i per això cal seguir estrictament les recomanacions sanitàries. “Es demana a la població, extremar la precaució, reduint al mínim imprescindible el contacte social així com les sortides fora del domicili”, demanaven en Calaceit.

 

Els contagis durant 2020

La pandèmia deixava en el Matarranya 246 contagis al llarg del 2020, marcant les dues ones de contagis. La primera durant el confinament amb 42 positius a Vall-de-roures i un brot en la Residència del municipi, i la segona ona al novembre amb 41 casos en el territori.

Les localitats que es van veure més afectades per la pandèmia en el 2020 van ser en primer lloc Vall-de-roures amb 139 casos, en segon Beseit amb 18 i en tercer Calaceit i Massalió amb 14 casos cadascun.

És destacable com Fórnols, Torredarques i Lledó no van comptabilitzar cap contagi per COVID-19 durant tot el 2020, sent 3 dels 457 pobles de tot Espanya sense registrar cap cas. I, de fet, les dues primeres localitats encara continuen sense registrar cap positiu.

Després d’elles els segueixen Arenys de Lledó, Ràfels i La Portellada amb tan sols 3 contagis des que va donar inici la pandèmia.

JOSÉ BLANCH
Mitjans