Logotips d'organismes oficials
blank

L’Hospital d’Alcanyís es troba saturat per l’augment de contagis en la zona

El pavelló municipal de la localitat va ser habilitat per a poder realitzar proves de tipus PCR

Des de l'inici del 2021, el sector sanitari d'Alcanyís registra 648 contagis, dels quals 551 pertanyen a la pròpia ciutat | Foto: Gobierno de Aragón

La veïna localitat d’Alcanyís quedava confinada perimetralment el passat 15 de gener juntament amb altres ciutats aragoneses a causa del significatiu augment dels contagis en les últimes setmanes. A més, a partir d’aquest mateix dijous la localitat incorpora noves restriccions en hostaleria, esports o activitats no essencials, una mesura a la qual també s’uneixen Calatayud i Terol. “Hi ha tres municipis en els quals l’evolució no ha estat favorable des que es van prendre les anteriors mesures, i llancen una tendència ascendent i preocupant pel que hem de continuar prenent mesures restrictives”, va explicar la consellera de Sanitat, Sira Repollés.

Segons la tendència acumulada en els últims 7 dies Alcanyís registra 1.454,82 casos per cada 100.000 habitants. Col·locant-se molt per davant a les localitats més afectades: 682,64 a Terol, i 704,16 a Calataiud. A escala nacional la tendència acumulada al tancament d’aquesta edició ascendeix a 893,91 casos per cada 100.000 habitants. No obstant això, és Calatayud la que més preocupa ara, per registrar els majors contagis en les últimes hores amb 46, en el seu cas Alcanyís suma 41 en la jornada del dilluns i 33 en la del dimarts.

Als casos registrats en la localitat se’ls sumen també l’ascens de positius per coronavirus de les poblacions que l’envolten. En conseqüència, l’Hospital d’Alcanyís com a centre referent s’ha vist desbordat en haver d’atendre els casos de la pròpia localitat i a les zones del contorn. En total, des de l’inici del 2021, el sector sanitari d’Alcanyís registra 648 contagis, dels quals 551 pertanyen a la pròpia ciutat. Alcanyís compta amb una incidència de 35 casos per cada 1.000 habitants. Entre els municipis del sector sanitari d’Alcanyís és destacable la situació viscuda en Valdealgorfa, on des de l’1 de gener al 26 s’han detectat 84 contagis, deixant una incidència de 137 per cada 1.000 habitants. En tot 2020 en la localitat únicament es van registrar 4 contagis.

Tal és la magnitud del brot que el passat cap de setmana es va habilitar part del pavelló municipal com a espai per a poder realitzar proves de tipus PCR. En tot Aragó en al llarg del dilluns 25 es van realitzar 3.610 proves que van deixar 554 positius en coronavirus, dels quals, un 43% de les persones no tenien símptomes.

Si bé és cert que la majoria de les persones superen la malaltia de manera lleu, hi ha un altre percentatge que requereix fins i tot hospitalització, i si augmenten els casos, també augmentaran previsiblement el nombre de pacients que requereixen majors cures. Per això des de l’Hospital estan preparant i habilitant noves zones per a aquests futurs ingressos previstos. Actualment, a l’Hospital d’Alcanyís hi ha 50 ingressats per coronavirus.

A més de la COVID-19, els serveis sanitaris també han d’atendre un altre tipus de necessitats com les que realitzaven fins ara. Al final, “els recursos materials i humans són finits, i si la COVID augmenta molt tenim un marge de maniobra estret per a la resta de coses i això al final implica que no es pugui fer tot i s’hagin de prioritzar”, declarava Daniel Ferrer. Com a resultat les visites, consultes o operacions es retarden o cancel·len, “al final tots sofrim aquestes conseqüències d’aquest augment de casos”, per això, és important seguir amb les recomanacions i restringir les trobades socials.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank