Logotips d'organismes oficials

Les mesures de seguretat adoptades per l’Església per l’eucaristia en la fase 1

Al Matarranya ja s'han desinfectat la majoria de les parròquies per a poder celebrar l'eucaristia a partir del cap de setmana del 16 de maig

Arenys de Lledó va celebrar San Pol amb una misa en directe a través de Fecebook. /NDM

La crisi sanitària també ha obligat a cancel·lar les celebracions de culte religiós en els temples. L’entrada en la Fase 1 del període de desescalada ja permet a les Esglésies la celebració de l’eucaristia a través de noves mesures per a garantir la seguretat en els actes religiosos. Al Matarranya ja s’han desinfectat la majoria de les parròquies per a poder celebrar l’eucaristia a partir del cap de setmana del 16 de maig.

L’encarregada de proporcionar aquestes mesures de seguretat ha estat l’Arxidiòcesi de Saragossa, que ha facilitat una sèrie de paràmetres a seguir per a la reobertura dels temples de culte. Aquestes mesures aporten canvis en alguns moments de la celebració de la missa.

En primer lloc, durant la Fase 1 en la celebració de l’eucaristia únicament podrà ocupar-se un terç de l’aforament màxim del temple, i en la segona fase es permetrà la meitat de l’aforament. Així mateix, durant la celebració la distància mínima ha de ser de dos metres, i l’ús de màscares és obligatori amb caràcter general.

En l’eucarística, per a combregar els participants de la celebració han de quedar-se en el seu lloc, i serà el vicari qui s’apropo a cada persona. I de la mateixa manera, la comunió es realitzarà a la mà. Així mateix, se substitueix l’acte de pau per una inclinació de cap. Durant l’acte religiós s’ha d’evitar deambular en les celebracions. Per a poder mostrar devoció cap a les imatges religioses s’haurà de realitzar mitjançant una reverència, per a evitar així el contacte físic amb les imatges. Respecte al cepillo de les ofrenes, aquest donatiu es demanarà en sortir de l’església una vegada finalitzi l’eucaristia. Durant l’estada en el temple s’han de seguir les indicacions que s’assenyalin, també en l’entrada i sortida de l’església on es trobarà gel hidroalcohólic desinfectant.

El període de confinament ha portat a l’Església del Matarranya a reinventar-se per a poder continuar amb les celebracions. D’aquesta manera, a través del grup de Facebook Unitat Pastoral del Matarraña han ofert alternatives a remeríes a ermites com la Santa Missa de Sant Pol de Arenys de Lledó a través de vídeos en directe. Una alternativa per a continuar amb les tradicions i seguir amb la devoció dels Sants del territori. Els fidels del Matarranya han pogut seguir les eucaristies durant el confinament a través de la retransmissió en directe de la missa en el grup de Facebook.

JOSÉ BLANCH
Mitjans