Logotips d'organismes oficials

Confirmats quatre casos de coronavirus per un possible brot a Fondespatla

El nou brot podria tindre lloc en la localitat de Fondespatla, havent-hi també individus amb aïllament domiciliari en Vall-de-roures

Fondespatla i Vall-de-roures serien els municipis afectats. / Foto: NDM

L’equip mèdic del Centre de Salut de Vall-de-roures i els consultoris mèdics rurals dels pobles del Matarranya han detectat en els últims dies nous casos de coronavirus. En total, serien quatre persones les que han donat positiu en COVID-19 en realitzar la prova PCR.

Atenent a Daniel Ferrer, representant mèdic de la UCOCAL (Unitat de Coordinació Operativa Comarcal): “Només puc dir el nombre de persones confirmades, no puc dir el lloc, ni municipi, ni persona, això trencaria la confidencialitat professional, puc dir que són quatre persones positives. Segons els protocols, s’ha fet un estudi de contactes als quals se’ls ha indicat un aïllament domiciliari, a més s’estan fent nous PCR, per a descartar nous possibles contagis i d’esta manera tallar la cadena de transmissió“, va explicar el representant mèdic.

Segons ha pogut conéixer este mitjà, el nou brot podria tindre lloc en la localitat de Fondespatla, havent-hi també individus amb aïllament domiciliari en Vall-de-roures.

Respecte als casos confirmats, tal com explica Daniel Ferrer, “que jo sàpia d’estes 4 persones una va requerir atenció hospitalària, però no està en UCI. I els altres estan en els seus domicilis, seguint un protocol de seguiment domiciliari on des del consultori o centre de salut se’n diu cada dia per a conéixer la seua situació”.

Una vegada es detecten casos de COVID-19 s’inicia un rastreig i estudi de contactes amb els quals el positiu per coronavirus ha mantingut relació. “No som conscients de tots els contactes que tenim en una vida normal i fins i tot tenint en compte que ara està molt condicionada i ens estem movent menys”, va explicar Daniel Ferrer. Això implica que totes les persones que hagen estat més de 15 minuts amb la persona o amb una distància menor d’un metre i mig han d’entrar en aïllament i fer-se una prova PCR. En este sentit, és molt important que quan es presenten símptomes es faça una atenció precoç a través del metge de capçalera, perquè d’esta manera la cadena de transmissió es trenque abans i es continga l’expansió del virus.

Des dels centres de salut, assegura Ferrer, “estem preparats perquè érem conscients que en algun moment podia passar”. Per això “continuem sent molt estrictes en la nostra manera de treballar, tenim dos circuits diferenciats, una zona covid i una no covid, i s’està prioritzant l’atenció telefònica”.

Quant a l’as mesures de seguretat, “hem de ser conscients que entre el blanc i el negre hi ha una escala de grises, per la seguretat nostra, de les nostres famílies i amics hem d’intentar respectar estes mesures de prevenció de la millor forma possible per a evitar rebrots”, va explicar Ferrer. Per això, algunes localitats com Fondespatla o Ràfels des del passat dissabte 11 de juliol es van avançar a la mesura autonòmica i a través d’un decret d’alcaldia van fer la màscara d’ús obligatori en les localitats. L’ordenança en tots dos municipis clama: “La detecció de diversos brots i l’increment de nous casos corresponents a persona asimptomàtiques obliga a reforçar les condicions d’ús de les mesures de protecció, específicament, el sue de la màscara, que s’ha d’establir amb caràcter obligatori en la via pública, en els espais a l’aire lliure i en qualsevol espai d’ús públic, deslligat del manteniment de la distància física interpersonal de seguretat”.

Després dels casos registrats a l’abril en la residència de Vall-de-roures i Queretes, cal Matarranya no s’han registrat nous casos confirmats per fonts oficials. Encara que la situació s’estiga flexibilitzant i la nova normalitat ja siga vigent, “és important mantindre les normes, hem de ser conscients que el coronavirus està entre nosaltres i pot aparéixer”, a més, “ens hem d’acostumar a això, és un present i no ens podem oblidar que el coronavirus és allí”, va argumentar el representant mèdic.

Paral·lelament a la mesura de màscara les institucions també apel·len a la responsabilitat personal. Daniel Ferrer va sentenciar, “la responsabilitat de cadascun és més important que mai, cada persona ha de ser protagonista del seu present, de la seua família, amics i municipis. Cadascun tenim el nostre paper en la contenció d’esta pandèmia“.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank