Logotips d'organismes oficials

El fort rebuig dels veïns de la zona fa que és retiro la iniciativa Maestrazgo-Els Ports

Davant el gran volum de posicionaments en contra, Global Nature ha acabat retrocedint

Fondespatla va acollir la presentació del projecte en el Matarranya. | Foto: M. Jiménez

La iniciativa Maestrazgo-Els Ports, coneguda també com el Yellowstone europeu, proposava difondre internacionalment el territori de frontera entre Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana a través del patrimoni natural i cultural, seguint el model del seu homòleg americà. Així i tot, des de les primeres presentacions va ser rebuda amb objecció per diferents sectors, la majoria dels quals es mostraven reticents davant una proposta que no havia tingut en compte a la varietat d’agents del territori. Així van néixer agrupacions en contra de la iniciativa, com la Plataforma No al Yellowstone Europeu, la qual incidia en la repercussió negativa per al sector primari, ja que la potenciació de la fauna salvatge tendeix a produir danys en la ramaderia extensiva.

Al llarg dels passats mesos la iniciativa s’ha presentat a les diferents administracions a través de reunions privades i presentacions públiques. Al Matarranya, Fondespatla va ser seu, el passat 24 de juny, de l’exposició feta pel principal promotor, Ignacio Jiménez, davant els alcaldes dels cinc municipis afectats: Beseit, Vall-de-roures, Pena-roja, Mont-roig i Fondespatla. “S’haurà d’analitzar la iniciativa per a conèixer-la millor perquè falta molta informació”, va comentar Rafa Martí, president de la Comarca. Va afegir: “No entenem per què només tenen en compte cinc municipis del Matarranya. No volem ocasionar un fraccionament en el territori”.

Este i altres presentacions van accentuar la desconfiança per part dels veïns i veïnes de les tres comunitats. “L’últim any s’han reunit amb els diferents actors implicats i sembla que a cadascun li han dit el que volia sentir. Aquesta estratègia ha suscitat suspicàcies que s’haguessin pogut estalviar si haguessin fet una presentació comuna i oberta al públic”, va comentar Juan Manuel Batiste, degà territorial del Col·legi d’Enginyers Forestals de la Comunitat Valenciana.

Mentrestant, les administracions han tingut posicionaments variats: la part catalana era la més predisposada, mentre que en la valenciana el fraccionament polític era evident, i en l’aragonesa es va tendir al desmarcament.

Finalment, la tensió acumulada i les desavinences han fet que els propis promotors del projecte hagin renunciat a seguir endavant amb la proposta donat “el rebuig frontal de determinats partits polítics, municipis, associacions i plataformes”, tal com comunicava públicament la fundació promotora Global Nature.

SABINA COLOMÉ
Mitjans