Logotips d'organismes oficials

Entrada escalonada, formació semipresencial i modificació d’horaris en el nou curs de l’IES Matarranya

Primer i segon de l'ESO faran les classes presencials; mentre que tercer i quart d'ESO, Batxillerat i FP ho faran semipresencial

Han habilitat noves portes d'accés i han instal·lat dispositius de desinfecció. | Foto: NDM

Els alumnes de l’institut de secundària de Vall-de-roures tornaran de manera escalonada a partir de la segona setmana de setembre. “Estem tots expectants, és una situació nova i no ideal, el sistema educatiu es basa en el contacte i que els alumnes es relacionin entre ells. Aprenem perquè som éssers socials, haver de plantejar un curs des de la sociabilitat i no tocar-te ni trobar-te és complicat, això a tots els professors ens preocupa, ocupa i fa treballar. Estem nerviosos pel que vindrà, però la situació sanitària ho obliga i ens adaptarem com sempre al que faci falta perquè això funcioni”, va assegurar Jose Ramón Guarc, director de l’IES Matarranya.

Seguint el mateix model que les escoles infantils de primària els estudiants entraran de forma succeïda. D’esta manera, el pròxim dia 10 entraran en el centre els alumnes de primer de l’ESO i un dia després el faran els de segon. La setmana següent, el dia 14, serà el torn per als estudiants de tercer i quart de l’ESO. Finalment, el dia 15 s’incorporaran els alumnes de primer i segon de Batxillerat i els estudiants de Formació Professional.

De moment, la incorporació serà presencial, encara que alguns dels cursos continuaran amb classes a distància. Primer i segon de l’ESO, en la mesura que siga possible, participaran en les classes de manera presencial. No obstant això, tercer i quart d’ESO, Batxillerat i FP ho faran de manera semipresencial. Una setmana estaran tres dies i a la següent dues, de manera que estaran mig curs en el centre i mig a casa, “estem adaptant els currículums perquè a casa puguen fer el més teòric i aquí aplicar una mica més el pràctic perquè poden comptar amb l’ajuda dels professors”, explicava el director del centre.

Per a la docència a distància, l’Institut de Vall-de-roures utilitzarà la plataforma Google Classroom amb la qual ja va treballar durant el confinament: “Funciona prou bé, dóna bons resultats, el professorat està familiaritzat i els alumnes també, ens suposa una ajuda poder continuar en esta plataforma que haver de canviar tot el sistema que teníem muntat”, va argumentar el director. Des del Govern d’Aragó s’ha creat la plataforma Aeducar, però esta no podria donar cobertura a tot el territori autonòmic i alguns centres com el de Vall-de-roures han optat per continuar amb altres mètodes.

La seguretat es garantirà en l’IES Matarranya a través de diferents protocols. Amb la finalitat d’evitar que els alumnes s’agrupin a l’hora d’entrar i sortir del centre s’han habilitat totes les portes disponibles de l’Institut per a fraccionar a l’alumnat. Concretament, s’han habilitat dues portes exteriors per a accedir al recinte i dins de l’Institut quatre. Tal com va explicar Guarc, “el que fan és mantenir els Grups Estables de Convivència o Grups Bombolla, perquè en el moment d’entrada o trasllats que hi ha des de la porta fins a les aules empleon sempre estes portes i es relacionin única i exclusivament amb el seu grup de referència”. D’esta manera en cas d’haver-hi un contagi serà més senzilla la localització dels possibles infectats.

A més, per a garantir la higiene de mans en l’Institut han reorganitzat els temps i han preparat una entrada i sortida escalonada. Part dels alumnes hauran d’estar 10 minuts abans de l’entrada i sortida al centre, recreos i aules. Durant el final del curs 2019-2020 a l’IES Matarranya es van instal·lar dispositius de desinfecció ràpida, ara, a més, s’han col·locat nous sistemes de desinfecció a les portes de cada aula.

Respecte a les aules, la ràtio establerta des del Govern d’Aragó és de 22 alumnes. A Vall-de-roures, concretament en segon de l’ESO els tres grups del curs superaven la ràtio marcada. Finalment, Inspecció ha cedit un grup més al centre i ara seran quatre.

Durant les classes l’ús de la mascarilla serà obligatori, ja que dins de les aules no es podrà garantir la distància mínima de 1,5 metres entre tots els alumnes i això obligarà a portar mascarilla durant pràcticament tot el temps. “Donarem algun temps per a ventilar-se i sortir, portar mascarilla tantes hores és impossible, el combinarem per a donar-los un respir i que la hi puguen treure un moment”. Matèries com a Educació Física, Tecnologia o Plàstica tindran excepcions per a l’ús de la mascarilla, i l’ús dels laboratoris o sala d’informàtica també es limitarà.

JOSÉ BLANCH
blank Mitjans blank