Logotips d'organismes oficials
blank

El Matarranya homenatja als corredors de la Ruta per la dignitat

Gent de molts pobles van acudir a l'acte organitzat a La Freixneda

Video Thumbnail
Ruta Dignitat Terol La Freixneda
La Ruta per la Dignitat Rural de Terol va acabar oficialment el passat dijous a la capital provincial, quan es va fer entrega del manifest i les reivindicacions del territori. Però este cap de setmana es va fer una recepció als corredors al Matarranya, des d'on va començar la ruta. Va ser un acte or

La Ruta per la Dignitat Rural de Terol va acabar oficialment el passat dijous a la capital provincial, quan es va fer entrega del manifest i les reivindicacions del territori. Però este cap de setmana es va fer una recepció als corredors al Matarranya, des d’on va començar la ruta. Va ser un acte organitzat des de Gent del Matarranya i l’Associació d’empresaris al poble de La Freixneda, on es va donar suport als corredors i es van reivindicar el món rural.

Entre aplaudiments de gent vinguda de molts pobles del Matarranya i la música del cantautor aragonès Labordeta van entrar a la plaça de La Freixneda els tres corredors, que la setmana passada van completar la Ruta per la Dignitat de Terol. “Estem a casa, mos sentim molt acollits i això no té preu. Veus en estos moments que el que has fet, és important, perquè has fet menejar a la gent“, explicava emocionat Javier Moragrega, empresari turístic i corredor de la Ruta per la Dignitat Rural de Teruel.

La Freixneda va ser el poble escollit per fer la rebuda dels corredors i posar la cirereta a esta ruta reivindicativa. Tal com explicava l’alcalde del poble, Frederic Fontantet, “és la materialització d’una gesta que han fet CarlosJavier i Angel que han anat corrent fins a Terol, que pareix poc, però són 240 km, i evidentment la gent de la comarca del Matarranya s’ha bolcat en ells, perquè al final són la nostra veu i qui mos representa.”

Allí es va homenatjar als corredors i ells van poder explicar als veïns de la comarca l’experiència que han viscut. Per a Moragrega ha estat una experiència dura, però molt bonica, perquè estàs recollint la veu del poble i la portes on toque. Dignifiques lo món rural. Hem de lluitar pels nostres drets, perquè si no els pobles a poc a poc es van acabant. I ha sigut un toc d’atenció per a remoure consciències, que és fonamental després de la covid.

Estos tres corredors han fet l’esforç físic, però al darrere han tingut un important suport d’associacions, empreses i gent que els han ajudat a complir el repte. Gent del Matarranya i l’Associació d’empresaris han recolzat activament la iniciativaJuanjo Pérez, president de Gent del Matarranya definia així el treball que han fet: “ha sigut una ruta molt dura, era un projecte titànic de 240 km entre ruta a peu i en bicicleta i necessitaven tot el suport que es poguera donar des del territori. Amb Gent del Matarranya han coincidit en les causes que defensaven, que era la dignitat rural i el paisatge, i des del minut zero hem recolzat la causa, perquè estos reptes reforcen la lluita que s’està portant des del territori i que moltes vegades no arriba a la resta de la comunitat i d’esta manera tenim la possibilitat d’arribar a llocs on no arribem habitualment.”

Durant l’acte a part d’homenatjar als corredors no es va perdre l’oportunitat de visibilitzar l’oposició de bona part del territori davant els projectes d’instal·lació de grans parcs eòlics a la comarca. També a través de dos vídeos, de la ‘Plataforma en defensa de la Terra Alta’ i ‘Terra Alta viva,’ es va conéixer la situació de la comarca veïna del Matarranya, que comparteix problemàtiques similars, com la dels projectes eòlics.

La tarda va estar amenitzada pel músic de Queretes Fernando Mallén, que va interpretar, entre altres, Sorolla’t’. Una cançó, que amb lletra de Desideri Lombarte, anima a la gent a moure’s pel que desitgen.

L’acte va seguir totes les mesures sanitàries. Es va restringir l’accés per respectar l’aforament de la plaça i els assistents es van col·locar per grups familiars i respectant les distàncies.

MARTA JIMÉNEZ
blank Mitjans blank