Logotips d'organismes oficials

Les ajudes del LEADER 2020 impulsaran sis projectes a la nostra comarca

Les actuacions beneficien l'ajuntament de Vall-de-roures, quatre projectes privats i una iniciativa cooperativa entre els pobles del Tastavins.

El primer dijous de cada mes, Alcanyís albergarà el seu propi mercat de productes agroecològics i locals. | Foto: NDM

La recuperació de les pistes de pàdel de Vall-de-roures, la conversió d’una fàbrica de paper en un hotel, un projecte d’eficiència energètica a Massalió, actuacions als càmpings de Vall-de-roures i de Beseit o un projecte cooperatiu de rutes BTT dels municipis del Tastavins. Estes són algunes de les propostes que tindran finançament gràcies a les ajudes LEADER que gestione el Grup d’Acció Local del Baix Aragó i el Matarranya, i que enguany aportaran un total de 335.391 euros, un 34% de la inversió que es farà entre les dos comarques i que ascendirà a 1 milió d’euros. En este segon tram de les ajudes concedides a través del programa LEADER hi haurà partida pressupostària per a 11 projectes. De tots ells, sis expedients són a projectes no productius d’ajuntaments, quatre són a projectes productius i també s’ha aprovat un projecte de caràcter cooperatiu que integre els municipis de Ràfels, Fontdespatla, Pena-roja, Mont-roig i Torredarques.

Carmen Agud és la presidenta del Grup d’Acció Local del Baix Aragó Matarranya i va explicar que “ara s’han aprovat oficialment els expedients del segon tram de l’any 2020. Primer s’aprove a través del consell de direcció d’Omezyma. I a continuació és el director general de Desenvolupament Rural qui ha de ratificar esta aprovació”. La presidenta del Grup d’Acció Local va entendre que “finalment tindran ajuda estos 11 projectes”, tots ells “molt importants”. Els projectes no productius que van presentar els ajuntaments (un total de sis) s’han acceptat tots. “Lamentablement, i per falta de pressupost, dels 16 projectes productius que van preparar empreses i emprenedors sol n’hem pogut acceptar quatre”, tres d’ells al Matarranya, i que són aquells que han obtingut una millor puntuació. Gràcies a les ajudes que es donaran a través del LEADER, el territori consolide 6 llocs de treball i en crearà 9,5 de nous, més de la meitat femenins.

Des d’Omezyma van recordar també que “els 12 expedients que no hem aprovat per insuficiència pressupostària passaran a un tercer tram a la vora d’aquelles sol·licituds que van arribar a la nostra oficina fins al passat 1 de març de 2021”. Des del Grup d’Acció recorden que, en estos moments, la quantitat pressupostària del LEADER que quede per repartir és d’apenes 107.000 euros. De moment, el quart tram, que estarà obert fins al pròxim 30 de setembre de 2021, no té assignació pressupostària. Sobre esta qüestió, Carmen Agud va recordar que “encara estem pendents de DGA i de l’actitud que pugue mostrar sobre els programes LEADER”, ara mateix en procés de negociació. La presidenta del Grup d’Acció Local va considerar que “en la zona on vivim i en el moment en el que estem, després d’una pandèmia, que tinguem gent valenta i emprenedors que aposten pels seus negocis, són gent a la qual hem de felicitar, perquè són projectes que tornaran a aixecar el territori”.

Mercat a Alcanyís
Al mateix temps, de cara a la promoció del producte ecològic i de proximitat i a través de l’ajuntament d’Alcanyís i del projecte Pon Aragón en tu mesa que coordine el Grup d’Acció Local, s’ha impulsat des d’esta setmana una proposta molt interessant. I és que el primer dijous de cada mes, Alcanyís albergarà el seu propi mercat de productes agroecològics i locals. Este mercat, on tindrem diferents emprenedors i productors del territori, es farà en un solar que hi ha a l’avinguda principal de la capital del Baix Aragó. La previsió del mercat ecològic, que se sume al que s’està celebrant a Andorra, és d’una vigència de sis mesos. En este sentit, Agud va recalcar que “estem molt contents d’impulsar iniciatives com la que tindrà tots els mesos Alcanyís, perquè pensem que serà una bona fórmula de potenciar el consum del nostre producte local i de donar a conéixer els productors del territori”.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans