Logotips d'organismes oficials

El Matarranya es pronuncie en contra de la violència de gènere a través d’un videoclip

Valljunquera va acollir l'acte central d'un 25N carregat d'emocions. Enguany, actrius i actors de totes les edats han participat al clip 'Su reflejo', una cançó protesta del raper CAD MC

Video Thumbnail
El Matarranya commemora l'acte central contra la Violència de Gènere a Valljunquera
Valljunquera va albergar l'acte central del 25N al Matarranya. Un acte reivindicatiu i molt emotiu que va servir, al mateix temps, per presentar el videoclip que al llarg de les últimes setmanes s'ha enregistrat per diferents racons i municipis de la nostra comarca. El músic i raper CAD MC va donar

Valljunquera va albergar l’acte central del 25N al Matarranya. Un acte reivindicatiu i molt emotiu que va servir, al mateix temps, per presentar el videoclip que al llarg de les últimes setmanes s’ha enregistrat per diferents racons i municipis de la nostra comarca. El músic i raper CAD MC va donar a conèixer la cançó ‘Su reflejo’, que en la seua versió audiovisual compte amb la participació de diferents actrius i actors del Matarranya de totes les edats. Un videoclip que va estar precedit pel making off del procés d’enregistrament, i que integre una cançó denúncia que es va presentar precisament coincidint amb la commemoració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Abans de presentar el vídeo es va llegir un manifest, que va anar a càrrec de Susana Traver, alcaldessa de Valljunquera, i Isel Monclús, president de la Comarca del Matarranya. L’acte va reunir unes 150 persones al pavelló del municipi, i es va tancar amb un piscolabis vegetarià a càrrec d’Inspira Street Food, la caravana de menjar saludable del Matarranya.

Diana Albors, psicòloga i responsable del Centre d’Atenció de la Dona al Matarranya, va dir que «a través dels fons del Pacte d’Estat, destinats a la sensibilització de la població sobre violència de gènere i a la formació de professionals, hem impulsat diferents activitats durant les últimes setmanes». I este 25N és el cim de tota esta faena que hem fet». Albors va afegir que «la gent ha respost de manera molt diversa» al taller de videoclips. Una experiència reivindicativa, però «al mateix temps molt entretinguda». De fet, Albors va recordar que «en la lluita contra la violència de gènere la cultura és un vehicle fonamental», ja que és un fenomen transversal. A través d’este videoclip es plasme el rebuig d’esta comarca a la violència de gènere. A més, i al llarg de les últimes setmanes, també s’han impulsat diferents xarrades i actes de sensibilització i protesta contra la violència masclista, entre les quals hi ha la visita del fotoperiodista de conflictes bèl·lics Gervasio Sánchez, que va estar amb els alumnes i professors de l’IES Matarranya.

En la lluita contra la violència de gènere, Diana Albors va explicar que «quede un món per fer, però hem avançat». La responsable del Centre d’Atenció de la Dona va explicar que moltes dones pateixen violència i ni tan sols són conscients. Per això la faena de l’Institut Aragonès de la Dona: identificar i actuar. Alhora, Albors va recordar que «per a una dona víctima no és gens fàcil denunciar, reconèixer, assumir-se com a víctima», ja que «la pròpia definició de víctima ens diu que no és fàcil denunciar perquè implique un risc». Per això «acompanyar-les és fonamental en este procés». Albors va recordar que el medi rural no s’escape de la xacra de la violència de gènere. Al Matarranya, quatre dones compten amb el dispositiu ATENPRO de protecció a les víctimes de violència de gènere.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans