El Concurs de Tapes de Pernil de Terol arriba al Matarranya
El Santuari de la Verge de la Font de Pena-roja acull la presentació del concurs que enguany complix 20 edicions.
Amb motiu de la celebració este any de l’edició 20 del Concurs Provincial de Tapes Pernil de Terol, des de l’organització s’estan duent a terme una sèrie de presentacions en diferents punts de la província, on els establiments interessats a participar, preparen la tapa prevista, i conten el relat que justifica el perquè de la tapa.
El dimarts passat, 18 de juliol, membres de l’organització es van traslladar fins al Santuari de Verge de la Font en Pena-roja de Tastavins, on diversos establiments de la comarca del Matarranya, van aprofitar per a presentar la tapa de Pernil de Terol amb la qual participen en el concurs. Entre ells, alguns establiments nous com el mateix restaurant del Santuari o la proposta Inspira Street Food de Vall-de-roures, que enguany se sumen per primera vegada al concurs. També es va desplaçar fins a Pena-roja José Luis Guimera, del Restaurant La Parada del Compte, de la Torre del Comte. Tots ells van explicar la seua tapa, ingredients, el relat que justifica la seua proposta i les marques de Pernil de Terol amb les quals treballen.
El Concurs està organitzat per l’Associació Provincial Teruel Empresaris Turístics, conjuntament amb el Consell Regulador Pernil de Terol, i enguany es desenvoluparà del 14 al 24 de setembre.
Una de les principals novetats d’esta edició serà la dotació econòmica de 1000 € per a la “Millor Tapa de Pernil de Terol 2023”. A més, tindrà l’oportunitat de representar a Terol en el Campionat Oficial d’Hostaleria d’Espanya de Tapes i Pinchos 2024.
Fins al Matarranya, es va desplaçar la Gerent de l’Associació Teruel Empresaris Turístics, Isabel Esteban, qui afirma que “veiem que la gent ja no va al bàsic, realment busquen una o diverses elaboracions per a poder desenvolupar la seua pròpia tapa i la veritat és que el nivell és molt alt“.
Són entorn d’uns 50 restaurants de tota la província els que participen en esta edició, un nombre similar de participants comparat a anys anteriors. Esteban ressalta també “tota la importància que té el Pernil de Terol per a la província, el moviment econòmic que es genera al voltant del Pernil de Terol, des de les granges, els pinsos, els assecadors i els escorxadors. I jo crec que tot això cal destacar-ho, cal potenciar-ho i moure-ho una mica”.
Per la seua banda, el president del Consell Regulador Pernil de Terol, Ricardo Mosteo, qui també va assistir a l’esdeveniment comentava que “ha estat una presentació en un entorn incomparable” i ha destacat “la història que hi ha darrere de les tapes, el treball que hi ha, la utilització de productes de proximitat per a les tapes, per la qual cosa convide que proven les tapes perquè la veritat és que hi ha un molta feina darrere”. Mostero afirma que és molt difícil aconseguir un concurs gastronòmic tan longeu centrat en un sol producte, fet pel qual estan orgullosos. I és que el Pernil de Terol “és molt bon acompanyant de productes de proximitat, com aquí s’ha demostrat. Productes com l’oli, el ternasco, una patata o l’espàrrec. Al final, es un bon company de viatge amb altres productes i crec que això fa que els hostalers se superen any rere any”, al que afegix que“ la manera més típica de menjar pernil, ja siga el de Terol o qualsevol altre tipus, és amb un ganivet i en un plat, però esta és una manera de donar a conéixer la versatilitat del producte i fer valdre l’hostaleria tan impressionant que tenim a la província, que tenim molt bon nivell i que any rere any ens anem superant”. El president ha fet palés que “ell flux de turisme ens ha fet anar creixent en quantitat i qualitat d’establiments i este concurs és una manera de confirmar-ho i demostrar-ho”.
La vintena edició del Concurs de Tapes té el suport del Govern d’Aragó a través de la Direcció General de Turisme, la Diputació Provincial de Terol, Caixa Rural i Ajuntament de Terol, a més del patrocini de Viñas del Vero, Cervesa Túria i Coca-Cola, com en anteriors edicions.