Logotips d'organismes oficials

Eduardo José Barrero revalide el títol de millor tallador de pernil en el ‘Concurs de Mont-roig’

L'entorn de 'La Noguera' aplegue una trobada molt participativa al voltant d'un dels productes insígnia de la comarca i la província. El tallador de Càceres anirà a Ronda al 'Campionat d'Espanya 2024'

Eduardo José Barrero (al mig), acompanyat d'Iván Gómez (2on classificat, a l'esquerra), i Geovany Almanza (tercer classificat).

L’entorn de la Finca La Noguera va celebrar diumenge la 7ena edició del concurs de ‘Cortadores de Jamón‘ de Mont-roig. Un campionat que va reunir a sis professionals de tota la geografia espanyola, i en la qual Eduardo José Barrero va revalidar una victòria que ja es va endur en la edició del passat 2022. Des de Càceres, Barrero partia com un dels màxims favorits, i va ser considerat com el millor tallador del torneig pel jurat professional i es va emportar també el premi al plat més creatiu del certamen. El tercer classificat va ser Geovany Almanza, que venia des de Gáldar, una població de Gran Canària. Per la seua part, i des de Toledo, Iván Gómez es va endur la segona millor puntuació del concurs. Gràcies a esta victòria, Barrero s’endú un bitllet per a participar al pròxim Campionat d’Espanya 2024, que tot i que encara no està tancada en el calendari, la previsió és que s’acabe celebrant per al mes de març. Sí que es coneix la seu d’este torneig de prestigi, que enguany arribarà a la població malaguenya de Ronda.

En atenció als mitjans, i una vegada deliberat el vot del jurat, Barrero va apuntar que «Mont-roig és un poble molt especial per a mi. L’any passat vaig guanyar el concurs. Era la primera vegada que venia la meua família a un classificatori. I avui, acompanyat de la meua dona i les meues tres filles, ha tornat a passar». Barrero va destacar que un tallador de pernil «ha de respectar molt el pernil i defensar cada peça, perquè darrere de cada cuixot hi ha el treball de molta gent». Eduardo José Barrero va valorar la implicació de la denominació ‘Jamón de Teruel’ i de Mont-roig en iniciatives com esta. De fet, «vull donar les gràcies personalment a la denominació i a l’ajuntament per tot el treball que fan, i sisquera altres denominacions de la geografia nacional s’implicaren en concursos de tall de pernil» com el de Mont-roig, perquè «és imprescindible» per a promocionar i donar sentit a este producte. Pel que fa al cuixot de la nostra província, Barrero va destacar la uniformitat. «Té una curació molt bona. El sabor és molt suau, molt bo, perquè utilitze molt poca sal».

El concurs de tall de pernil va reunir molt de públic i es va convertir en una autèntica festa al voltant d’un dels productes estrella de la nostra comarca. Ha comptat amb la col·laboració de diferents institucions, entre elles la Comarca del Matarranya, com també amb la implicació d’empreses del territori com Jamones Peñarroya i el Grupo Arcoiris, així com Andrés Izquierdo des de Cedrilles. Per part de l’organització, Fernando Guarc, de Roquet de Mont-roig, va explicar que «a poc a poc, el concurs s’està consolidant. És una iniciativa que genere molt interès i, de fet, som l’únic concurs de talladors que es fa a Aragó i dels pocs que tenim al nord d’Espanya». Interès per a descobrir un ofici que cada vegada té un major prestigi i passió pel pernil. I és que tot el magre que tallen els professionals «l’acabe degustant el públic assistent al concurs». El jurat al concurs va tindre la faena més complicada, i que passe per decidir qui mereix la victòria final. Entre les coses que es valoren, apareix la neteja de la peça, l’emplatat, la presentació, l’estil o la precisió en el tall.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans