Logotips d'organismes oficials

Jamones Peñarroya s’emporta el guardó al millor pernil de la Denominació d’Origen

L'assecador de Soincar s'emporte el bronze. Dos importants premis per al pernil del Matarranya

Video Thumbnail
Jamones Peñarroya s'emporta el premi d'or al millor pernil de la Denominació d'Origen
L'assecador Jamones Peñarroya ha estat reconegut amb l'or al millor Pernil de Terol amb Denominació d'Origen. La gala del Concurs de Qualitat va tenir lloc el passat divendres 15 de setembre a la capital de Terol. Al concurs es van presentar un total de 20 peces i la proposta de Jamones Peñarroya, u

L’assecador Jamones Peñarroya ha estat reconegut amb l’or al millor Pernil de Terol amb Denominació d’Origen. La gala del Concurs de Qualitat va tenir lloc el passat divendres 15 de setembre a la capital de Terol. Al concurs es van presentar un total de 20 peces i la proposta de Jamones Peñarroya, una peça de 149 setmanes d’assecatge, va ser la més ben valorada. Per la seua banda, la proposta de Soincar, assecador ubicat a Mont-roig i que està dins del projecte d’Arcoiris, va aconseguir el tercer premi.

L’entrega dels premis va estar presidida pel vicepresident primer del Govern d’Aragó, Alejandro Nolasco, que va transmetre que el Pernil de Terol és “el millor del món”. Ho va definir com un “producte únic que cal fomentar a través de fires, congressos i qualsevol altra iniciativa que permeta potenciar-ho com es mereix”, per “posicionar el Pernil de Terol en un lloc encara millor”.

José Miguel Antolí, gerent de Jamones Peñarroya, empresa ubicada a Pena-roja de Tastavins, no ocultava l’alegria després del premi. “Fa molts anys que anem al concurs. Sempre tens l’esperança que el teu pernil siga el més valorat. I ens ha tocat este any. Ha estat una alegria molt gran“. Una empresa que treballa des de fa 30 anys per a que totes les peces siguen com la guanyadora en este concurs de qualitat. “L’important és intentar que el 98% de la producció que tu fas sigui tan semblant com siga possible a esta peça. Crec que ho aconseguim, i l’èxit és gràcies a això”, i és que “fem molts pernils i sempre hi ha alguna cosa que et pot desvirtuar, però per a nosaltres, la clau és que el 98% de la producció que fem és molt semblant al pernil que hem enviat a Terol”, afirma Antolí.

Recordem que l’any 2012 la normativa de Denominació d’Origen als pernils de Terol va patir un canvi que únicament va afectar esta empresa del Matarranya. “Va canviar la normativa burocràtica d’este país sense cap justificació i només pel sol fet de l’altitud, el 2012 ens vam quedar fora de la Denominació d’Origen”. Però Jamones Peñarroya no va deixar de lluitar i de treballar per continuar obtenint esta distinció, “vam fer els pernils en altres instal·lacions llogades, vam continuar mantenint clients i infraestructura, i al final ens vam plantejar fer una altra indústria a Pena-roja, una mica més alta que l’anterior perquè cobrís les exigències del plec de condicions”. D’estes noves instal·lacions, inaugurades l’any 2020, en va sortir el pernil guanyador. “Si no és la primera, és de les primeres peces que van sortir”.

Jamones Peñarroya, és una empresa petita i familiar, però que sempre ha cregut i ha apostat per la qualitat, “nosaltres sempre hem buscat fer alguna cosa diferenciada, perquè fer quantitat de qualsevol manera i barat hi ha moltes empreses que ho fan. No pots ser competitiu a este nivell, has d’intentar fer alguna cosa exclusiva, artesanal, diferent i que la gent et reconega per això”.
Una medalla d’or, un pernil de gran qualitat, que s’ha aconseguit gràcies a la feina de tota la cadena de producció. Antolí afirma que “no seríem res sense els ramaders. El 50% del premi és de la matèria primera, si el ramader no ho hagués fet amb cura, no hagués fet un porc ben engreixat i amb bones condicions, dins de la reglamentació, seria impossible aconseguir un premi d’este tipus”. “El guardó seria impossible sense una bona feina per part de tots, des del ramader, fins a l’industrial que tracta bé la carn fresca, i de tota l’elaboració que fem nosaltres. Tots som importants, hem d’anar tots plegats”.

Per part seua, des de Soincar, pertanyent a Grupo Arcoiris, van apuntar que “agraïm sincerament a tots pel seu suport constant i el seu compromís amb la qualitat. Este reconeixement ens inspira a esforçar-nos encara més i a continuar innovant en la producció de pernil de la més alta qualitat“.

ISABEL APARICIO / REDACCIÓ
Mitjans