window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El Matarranya celebra Santa Àgueda, la patrona de les dones, amb diferents activitats

El cap de setmana que ve els toca el torn a Beseit, Fórnols, la Freixneda, Massalió i Valljunquera

Video Thumbnail
El Matarranya celebren Santa Àgueda, la Patrona de les dones, amb diferents activitats
Calaceit, Queretes, Fondespatla, la Portellada, Lledó, Mont-roig, Pena-roja, Ràfels, la Torre del Comte, la Vall del Tormo i Vall-de-roures han volgut aprofitar el primer cap de setmana de febrer per celebrar el dia de la patrona de les dones. Una jornada plena d'activitats on les dones de cada loca

Calaceit, Queretes, Fondespatla, la Portellada, Lledó, Mont-roig, Pena-roja, Ràfels, la Torre del Comte, la Vall del Tormo i Vall-de-roures han volgut aprofitar el primer cap de setmana de febrer per celebrar el dia de la patrona de les dones. Una jornada plena d’activitats on les dones de cada localitat s’ajunten per celebrar Santa Àgueda. Mentre que el cap de setmana que ve seran Beseit, Fòrnols, la Freixneda, Massalió i Valljunquera les localitats que celebraran Santa Àgueda.

Dinar, missa, ball i, per descomptat, les tradicionals mamelletes de Santa Àgueda. Este dissabte ja ho tenien tot preparat a molts dels pobles del Matarranya per a la celebració de la patrona de les dones. A Mont-roig començaven esta jornada festiva repartint pastes i xocolata per a totes. L’Anabel, membre de la junta de Santa Àgueda d’este any a Mont-roig explicava a Ràdio Matarranya com ho celebren a la seua localitat, “al matí ens ajuntem i donem xocolata, cafè amb llet i pastes i després fem la volta al poble amb la xaranga. L’alcalde dona la vara de comandament a les de la junta. En acabat, es va fer la missa i van menjar totes juntes. I van tancar la festa amb ball”.

Les postres tradicionals d’este dia són les tradicionals mamelletes de Santa Àgueda. Un brioix de nata o de crema que en un dia com este no hi pot faltar. “Les prepara el forner i les fa en pasta de brioix i amb crema per dins o nata, el que es preferisca, però nosaltres les agafem de crema”, comenta la Regina, també de la junta de Santa Àgueda d’este any a Mont-roig.

Esta és una jornada en què els hòmens també l’aprofiten, tal com comenta Anabel, “és un dia de festa que no només fan les dones, la fa tothom, perquè els hòmens també s’ajunten pel seu compte i fan menjar a la penya o en algun lloc, així que és festa per a tot el poble igual”. A més, tal com subratlla Amaya, també de la junta, esta és una festivitat en què “la gent jove també hi participa”, sent un dia de germanor intergeneracional.

R. LOMBARTE / I. APARICIO
Mitjans