window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Fórnols commemore les festes d’hivern amb la foguera de Sant Blas

Enguany la foguera es va encendre en divendres, reunint molt de públic. Per la festa no va faltar el cant de l'Aurora i el pa beneït

Video Thumbnail
Fórnols viu les festes d'hivern en honor a Sant Blas amb foguera, pa beneït i el cant de l'aurora
I al Matarranya continuen veient-se grans fogueres. El passat divendres 2 de febrer, Fórnols va encendre la seua tradicional pira en honor a Sant Blas, el seu patró, en una jornada marcada en roig per als veïns de la localitat. La festivitat va caure enguany en cap de setmana, de forma que a la plaç

I al Matarranya continuen veient-se grans fogueres. El passat divendres 2 de febrer, Fórnols va encendre la seua tradicional pira en honor a Sant Blas, el seu patró, en una jornada marcada en roig per als veïns de la localitat. La festivitat va caure enguany en cap de setmana, de forma que a la plaça Major hi va haver més públic que de costum. La foguera es va encendre al voltant de les set i mitja de la tarde i el foc va cremar durant tota la nit. De fet, en dissabte, alguns veïns inclús van aprofitar la foguera per a rostir unes pataques. Precisament, dissabte van arribar els actes més solemnes. De matinada va arribar el tradicional cant de l’Aurora, mentre que a migdia es va celebrar la litúrgia i es va repartir el pa beneït. «És tracte d’un bescuit», va concretar Javier Vidal, alcalde de la població. La tradició diu que «a qui pren pa amb oli per Sant Blas no li fa mal la gola durant tot l’any».

A la tarde, el poble es va reunir al voltant de les brases, on no hi van faltar el moscatell i les pastes per a tots els participants. Per a Fórnols, Sant Blas és un dels dies més importants de l’any. «És una festa molt entranyable», va considerar l’alcalde de la localitat, que va recordar que tot aquell que té casa i pot no falte per San Blas. De fet, en caure en cap de setmana, enguany la festa ha tingut una gran acollida. Una festa molt participativa. Durant el matí de divendres, armats de tractors i motoserres, els voluntaris van marxar al monte a preparar la llenya de la foguera, que van portar cap a la plaça i després van muntar de forma ben ordenada. Una vegada es va encendre la foguera, i després d’un ratet de tertúlia al costat de les flames, els veïns de la localitat es van traslladar al bar, on es va fer un sopar de germanor per a tot el poble.

Torne ‘Casa Nostra’
Al mateix temps, i segons va apuntar Javier Vidal, la festivitat de Sant Blas ha coincidit pràcticament amb l’adjudicació del multiserveis i l’obertura del bar Casa Nostra. L’alcalde de la població va explicar que «per desgràcia, al setembre, els gestors anteriors van haver de tancar el bar i el poble es va quedar sense servei». De fet, durant uns mesos, des d’octubre aproximadament, han estat els veïns del poble els qui, de manera voluntària, han obert l’establiment. Però des de fa uns dies, ‘Casa Nostra’ té nova gestoria i ha reobert les portes pels matins i per les tardes. I ha estat possible gràcies a la Susana i l’Edu, dos jóvens que provenen de Fontdespatla i que «són un aire d’il·lusió i d’energia». L’alcalde de Fórnols va considerar que la reobertura del bar «és una gran notícia» per a tots, ja que «per a un poble menut, el bar és un servei bàsic».

Al mateix temps, Javier Vidal va destacar que la previsió és que, de forma progressiva, Fórnols recupere serveis. En cosa de setmanes està previst que la Susana i l’Edu reobren també la tenda, que està just davant del bar, un altre servei que la localitat va perdre en passar l’estiu, i que ara intentaven resoldre amb la visita del forner de Mont-roig, que repartia a Fórnols dos dies a la setmana, i d’un venedor ambulant que portava fruita i alguna conserva. Javier Vidal també va destacar que les últimes setmanes Fórnols «ha sumat cinc nous veïns empadronats».

I. APARICIO / R. LOMBARTE
Mitjans