Logotips d'organismes oficials

Del Matarranya a Nova York a través de la trufa

El xef del Relaix Chateau la Torre del Visco, Rubén Catalán, participarà en les jornades TRUFFORUM USA 2024 que impulse l'Institut Micològic Europeu i la Diputació, entre altres

La Diputació ha donat a conèixer una proposta que promocionarà la trufa negra als Estats Units. Foto: NDM

La trufa negra de la nostra província participarà del 26 al 28 de febrer a Trufforum USA 2024, una proposta que ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Diputació Provincial, així com de les diputacions provincials de Valladolid i de Sòria, i que buscarà convertir-se en una fita en la promoció i el coneixement de la trufa al mercat nord-americà. Tot això en un any molt especial per al sector de la trufa de la província, després d’aconseguir la IGP ‘Trufa Negra de Teruel’, única i primera al món. Per a estos tres dies, ‘Trufforum 2024’ ha previst una agenda de trobades amb importadors de trufa negra als Estats Units per a les empreses interessades que ens acompanyen, així com trobades amb periodistes i una visita institucional a l’Oficina de la Regió d’Occitània a Nova York que col·labore amb Trufforum USA. D’esta manera, els empresaris del sector de la trufa, representats a ATRUTER, podran establir vincles empresarials i opcions de mercat en una de les potències econòmiques mundials, aportant un valor afegit a l’or negre de la nostra província.

L’acte tindrà també diferents trobades formatives entre els truficultors i els importadors nord-americans. Les ponències dels investigadors i experts de l’EMI (Institut Europeu de Micologia) i del CITA (Centre de Recerca i de Tecnologia Agroalimentària d’Aragó) donaran a conèixer la trufa negra i les principals zones de producció a Europa. Igualment, s’explicarà com es recol·lecte i com viure el trufiturisme als nostres municipis. A més, es detallaran les maneres de preservar el potencial aromàtic de la trufa i la confusió generada amb les aromes d’imitació. A continuació, cuiners especialitzats, entre ells Rubén Catalán, xef del restaurant ‘El Visco’ del Relaix Chateau la Torre del Visco del Matarranya, amb una estrella verda de la Guia Michelín, així com el xef de ‘La Botica de Matapozuelos’, de Valladolid, impulsaran una demostració culinària amb trufa fresca i el seu maridatge amb vi conduït per un expert enòleg del celler de ‘Dominio de Atauta’, a Sòria. Seguidament, es farà un tast presencial dirigit pels experts del panell de tast entrenat de l’associació de Truficultors i Recol·lectors de Trufa de la província. Els assistents podran tocar, olorar i degustar les trufes nouvingudes de les nostres zones de producció.

Els participants tindran ocasió de compartir experiències amb representants de l’associació ATRUTER i de l’Associació de Recol·lectors i Cultivadors de Trufa de Soria, i amb algunes empreses del sector de la trufa. Després de set edicions exitoses viscudes a Saragossa, Vic, Occitània, Sòria, Terol i Nova York, Trufforum s’ha consolidat com el principal fòrum d’intercanvi de coneixement i promoció de la cultura de la trufa negra a nivell mundial. La cooperació entre truficultors, xefs, enòlegs i investigadors ha estat determinant per al seu èxit continuat. És per això que els socis de l’Institut Europeu de Micologia han decidit organitzar esta nova edició amb el suport financer de les tres diputacions, a més de la col·laboració del Grup Europeu Trufa i Truficultura, la Regió d’Occitània, el Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària del Govern d’Aragó i empreses del sector vinícola i de la trufa de les tres províncies.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans