Logotips d'organismes oficials

Gairebé 330 xiquets i xiquetes de la comarca del Matarranya disfruten de la ludoteca Riu a l’Estiu

Tres setmanes de manualitats, jocs, excursions i diferents activitats pels més petits de cada casa

Video Thumbnail
Uns 330 xiquets i xiquetes de la Comarca del Matarranya participen a les colónies de 'Riu a l'Estiu'
Les vacances d'estiu, una temporada de jocs, piscines i molta energia per als més petits. Pels pares i mares és una època difícil per a la conciliació familiar i laboral. És per això que des de Comarca del Matarranya s'està realitzant, com cada any, la ludoteca Riu a l'estiu, on s'han apuntat al vol

Les vacances d’estiu, una temporada de jocs, piscines i molta energia per als més petits. Pels pares i mares és una època difícil per a la conciliació familiar i laboral. És per això que des de Comarca del Matarranya s’està realitzant, com cada any, la ludoteca Riu a l’estiu, on s’han apuntat al voltant de 330 nens i nenes. Esta activitat, que dura tres setmanes, es fa en dos tandes diferents per poder portar el servei a totes les localitats del territori que ho necessiten. Este any el Riu a l’estiu arribarà a tots els municipis de la comarca, exceptuant Fórnols per manca d’inscripcions. Així ens ho explica Salomé Roquer, tècnica d’Esports de Comarca del Matarranya, “són 5 hores cada dia durant 3 setmanes i els xiquets s’ho passen bé, fan manualitats, excursions, jocs i activitats amb els monitors”.

Este tipus d’activitats es fan amb l’objectiu d’afavorir la conciliació familiar, cosa que no és fàcil a totes les cases. “Sobretot notem que hi ha molta gent que tenen els avis aquí als pobles i els pares els deixen amb ells si viuen fora de la comarca, i de vegades aprofiten per a inscriure’ls a esta activitat”. Tot i que la proposta va dirigida a xiquet d’entre 3 i 12 anys, Roquer concreta que “la majoria dels nens que s’inscriuen són des dels 3 anys, els que han estat escolaritzats este any, i fins als 8 o 9 anys. Els més grans no acostumen a apuntar-se, però sempre hi ha algun poble on s’inscriuen”.

Enguany a Pena-roja, els participants del Riu a l’estiu juguen a través de la temàtica de Pokémon, aprenent principis com l’amistat i la cura de la natura. I és que “hem vist que als nens del poble els agrada molt esta temàtica i hem pensat fer-ho a través de Pokémos”, comenta Luna Fajó, monitora del Riu a l’estiu a Pena-roja de Tastavins. De totes maneres, afirma que “deixem que tiren ells des de la seua imaginació i que juguen fent moltes dinàmiques”, això sí, “amb unes pautes i unes guies que els donem nosaltres, però ells trien força el que volen fer”. En esta ludoteca, a més de tindre un espai tancat, cedit per l’ajuntament, també fan excursions. Fajó comenta que “intentem estar el màxim temps possible a l’aire lliure, que és el que necessiten els nens, naturalesa”. Entre els espais naturals del municipi escollits per a este estiu hi ha les oliveres mil·lenàries, des d’allí intenten transmetre diferents valors: “que ho vulguen cuidar i així poder conservar-ho. Els agrada molt este espai”. A més, estosts espais conviden a aprendre sobre la natura i sobre el municipi, “hem pujat a veure la placa informativa de l’olivera mil·lenària i la més petita del grup ho entenia a la seua manera i deia que l’olivera té anys infinits i que és molt vella“. Per a Fajó “este és el sentit de vindre aquí a aprofitar l’espai, donar-li el valor que té i que el facen seu”.

I és que, al final, esta és una activitat que ajuda a la conciliació familiar, però també serveix perquè els més petits aprenguen, gaudisquen, sociabilitzen i valoren els seus pobles.

ISABEL APARCIO
Mitjans