Logotips d'organismes oficials

La Fábrica de Solfa de Beseit, finalista als premis ‘Edelweiss’ de turisme sostenible

L'hotel, aixecat en una antiga fàbrica de paper, obté al millor allotjament turístic d'Aragó de menys de 25 habitacions. L'entrega d'estes distincions es viurà el pròxim 22 de maig a l'Aïnsa

Javier Moragrega, a la dreta, durant la celebració de les 'Jornades del Fesol' que es van viure a la Fonda Alcalá de Calaceit. Foto: R. Lombarte

L’hotel La Fábrica de Solfa de Beseit ha estat seleccionat com a finalista dins dels Premis Edelweiss de Turisme Sostenible. Parlem d’unes distincions que atorgue el clúster de ‘Turisme Sostenible d’Aragó’, que és una associació d’empreses del sector i entitats vinculades al turisme sostenible i que té com a objectiu la promoció, la formació i la innovació del sector enteses com una aposta ferma en el desenvolupament sostenible. Enguany, i dins de les diferents categories, s’han presentat més de 70 candidatures, de les quals 36 han estat valorades pel jurat. Els guanyadors i finalistes de les 10 categories d’estos premis es donaran a conèixer en la gala que es viurà el pròxim 22 de maig a la població de l’Aïnsa. La Fábrica de Solfa de Beseit, un negoci que acumule més de 15 anys d’experiència, es va erigir sobre una antiga fàbrica de paper i opte al premi a millor ‘Allotjament Turístic de l’Aragó’ de menys de 25 habitacions.

Javier Moragrega és un dels responsables de la Fábrica de Solfa, i va explicar que «els premis Edelweiss fa cinc anys que se celebren. Enguany vam mirar les bases i ens vam presentar a concurs per a fer difusió d’una zona rural que fa moltes coses, com és el Matarranya». Per tots és coneguda l’aposta que ha fet este allotjament per a recuperar el Fesol de Beseit, que «és un producte local que hem recuperat, hem dut al restaurant i hi fem difusió a través de jornades». I tot això, dins d’un negoci que es va traduir en «la recuperació d’una antiga fàbrica de paper, amb la línia de protegir el patrimoni, protegir el territori, protegir la gent i protegir els valors agrícoles i ramaders que tenim darrere». Moragrega va recordar que la Fábrica de Solfa porte més de 16 anys de recorregut, un negoci que «de sempre ha apostat per l’Slow Travel, per una oferta íntima i per una gastronomia típica amb tocs moderns que és la nostra aposta a este concurs de sostenibilitat».

En la categoria a millor allotjament aragonès de menys de 25 habitacions competirà amb la casa rural Basajaru, ubicada a Yosa de Sobremonte, Osca. Entre els candidats a la modalitat a millor allotjament d’Aragó de més de 25 habitacions trobem el Parador de Bielsa, també d’Osca, així com l’hotel boutique la Marquesa de Terol. En la categoria gastronomia sostenible d’Aragó, apareix també un negoci prou conegut al territori, com és la Ojinegra d’Alloza, mentre que en la categoria de projecte inspirador de l’Aragó apareix la proposta Terra d’Oliveres Centenàries que lidere Comarca del Baix Aragó. Entre els membres del jurat, que està compost per un total de 18 persones, apareix el director general de Turisme del Govern d’Aragó, Jorge Moncada, així com el president de la fundació ‘Restaurantes Sostenibles’, amb residència al Matarranya, Sergio Gil. El desenllaç d’estos premis ‘Edelweiss’, que porten cinc edicions, es coneixerà el pròxim 22 de maig.

Setmana Santa i ‘gran apagada’
Aprofitant l’entrevista que ha concedit Javier Moragrega per a matarranya.media, se li ha preguntat també per la Setmana Santa i per este dilluns marcant per l’apagada elèctrica. Al respecte, Moragrega va destacar que «tenim un negoci amb un espai limitat. Hem tingut gent des del 10 d’abril i fins al dilluns. Inclús s’espere gent per a esta setmana, que és el pont del primer de maig». El responsable de la Fábrica de Solfa va explicar que «abril s’està convertint en un mes molt bo per al turisme. Per les pernoctacions, perquè ha plogut i això fa de reclam…» El públic potencial, catalans i valencians, encara que els bascos, navarresos, andalusos, els propis aragonesos i madrilenys, cada vegada en són més. I en relació al dilluns de caos que hem patit a tota la geografia nacional, Moragrega va detallar que «vam haver de tancar perquè la cuina depèn de la llum, així que vam descansar. T’ho has de prendre amb filosofia. T’has d’adaptar».

Moragrega li va traure ferro a este caos nacional. «La particularitat és que les zones rurals estem preparades per a situacions crítiques» i estar 12 hores sense llum està a l’ordre del dia. Sobretot quan arriben les nevades. I ningú es pot quedar «tancat en un tren perquè aquí, directament, no arriben».

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Javier Moragrega, de la Fábrica de Solfa de Beseit, en relació a la candidatura finalista en el marc dels Premis ‘Edelweiss’ al millor allotjament turístic sostenible de l’Aragó:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans