Logotips d'organismes oficials

Denúncia social i protestes contra la nova porta que tanca El Parrissal

Més de 2.500 firmes s'han recollit durant les primeres hores a la plataforma Change.org

La porta que regule l'accéss al Parrissal / Foto: NDM

Pocs dies han passat des que l’Ajuntament de Beseit va instal·lar una porta que tanca el recinte del Parrissal. Avui, plataformes i persones privades s’han manifestat en contra d’este recurs que prohibix l’entrada al paisatge natural més visitat de tota la comarca del Matarranya.

Després de estar tancat com a mesura de prevenció contra la ràpida propagació del COVID-19, el passat cap de setmana el paratge reobria les seues portes a veïns i visitants que volgueren gaudir del naixement del riu Matarranya. Una reobertura literal. Els primers visitants que es van desplaçar fins a Beseit es van topar amb una porta que hauria instal·lat el Consistori buscant limitar l’aforament de la zona. Les protestes a xarxes socials no van tardar a arribar. Des d’este mateix divendres es van començar a compartir imatges de la porta per veïns, amics i visitants del Matarranya protestant per a “no posar portes a la muntanya”.

L’accés blindat, que només permet obrir-se des de l’interior del paratge, se situa escassos metres més amunt del pàrquing 3 que regula l’entrada a l’espai natural. El funcionament d’esta restringix l’entrada a qualsevol persona que pretenga accedir al paratge sense previ pagament o pas pels punts de regulació. Des de l’interior, permet la seua obertura. L’Ajuntament, al que no s’ha aconseguit contactar des d’este mitjà,  hauria instal·lat el tancament amb la finalitat d’evitar aglomeracions en l’espai natural durant la propagació del COVID-19. Des d’este cap de setmana només poden accedir 100 cotxes, 10 a peu i 7 amb bicicleta, tal com s’apunta des de la pàgina web del Consistori.

Este mateix dilluns la plataforma Amics del Parrissal ha llançat una petició a l’Ajuntament de Beseit a través de Change.org que recull firmes sota el nom “No a la porta del Parrissal!!!”. Més de 2.500 firmes s’han recollit durant les primeres hores. Des del seu punt de vista, una “actuació abusiva, il·legal, unilateral i contrasentit” que ha pres el Consistori de la localitat.

La plataforma recalca que esta instal·lació és “il·legal i col·locada sense permís” de les autoritats competents del riu Matarranya, en este cas, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) amb seu a Saragossa i que actua com a policia d’este paratge fluvial.

La denúncia social, a més, se sosté sobre els pocs beneficis que es podrien obtindre amb la instal·lació, perquè el Consistori ja regula l’accés i recapta fons a través de l’accés pagat al recinte. La instal·lació de la porta, a més, prohibix l’accés a altres llocs d’especial interés com la Belenguera, les Moletes de Arany o la ruta Estels del Sud, a les quals s’accedix a través del mateix camí. Fins i tot tanca l’accés al paratge en horari fora de regulació. La plataforma llista una sèrie de punts legals, que segons els impulsors, s’incomplixen amb la instal·lació de la porta.

Oposició dins de l’Ajuntament de Beseit
Els regidors del Partit Aragonés de l’Ajuntament de Beseit subscriuen la denúncia social. “Creiem que existixen altres vies de regulació com la que s’està duent a terme actualment a través de la regulació d’accés a vehicles”, va explicar Arturo Queral, regidor del Partit Aragonés i membre de l’oposició de l’Ajuntament de Beseit. “No creiem que siga la millor solució per a regular l’accés a les passarel·les, que és el paratge més visitat, ni ens creiem que siga una mesura provisional, sinó que s’estendrà a la llarga per a assegurar el pagament de totes les persones que accedisquen a l’espai”.

En actualització.

 

REDACCIÓ
Mitjans