Logotips d'organismes oficials
blank

El sector hoteler del Matarranya continua reclamant ajudes directes i bonificacions

Des de l’Associació d’Empresaris del Matarranya denuncien la manca de diàleg per part de Comarca

Video Thumbnail
Reclamacions administracions emrpesaris matarranya hosteleria
El passat vuit de febrer la Fonda Aparicio de Fontdespatla tancava definitivament la seua activitat i potser no és l'únic. A la comarca del Matarranya la pandèmia ha colpejat greument el sector turístic i hoteler. Són molts els negocis que es mantenen oberts, però sense poder treballar amb l'esperan

El passat vuit de febrer la Fonda Aparicio de Fontdespatla tancava definitivament la seua activitat i potser no és l’únic. A la comarca del Matarranya la pandèmia ha colpejat greument el sector turístic i hoteler. Són molts els negocis que es mantenen oberts, però sense poder treballar amb l’esperança que la situació millore per poder recuperar la seua activitat o malauradament hauran de tancar.

Terol és la segona província més despoblada d’Espanya pel que els que ofereixen allotjaments, a més de restaurants i bars no poden treballar sense turisme. És per això que des de l’Associació d’Empresaris del Matarranya demanen més implicació per part de les administracions i del Govern d’Aragó. Reclamen ajudes directes i bonificacions per poder salvar els seus negocis i poder sobreviure a la crisi. Tanmateix demanen el suport dels ajuntaments i de Comarca. Segons, Ana Marta Romeo, representant de la secció d’hostalers de l’Associació d’Empresaris del Matarranya, “nosaltres fa un mes vam escriure un manifest explicant la situació econòmica del sector, la vam fer arribar a Ajuntaments i a Comarca i alguns Ajuntaments ens ha respost i han pres ajudes com, per exemple, bonificar l’IBI al seu sector d’hostaleria i comerç local, però en Comarca encara no hi ha eixe diàleg que nosaltres estem demanant des de fa un mes i això és el que reclamem”. De fet, des de l’Associació han decidit fer una taula sectorial per definir la línia d’ajudes que cal posar en funcionament, però de moment encara no tenen data ni per començar a dialogar.

La Comunitat Autònoma d’Aragó ha estat una de les que menys ajudes ha destinat al sector d’hoteler i turisme, la qual cosa juntament amb el tancament perimetral de ciutats com Saragossa i la manca de turistes ha agreujat econòmicament la situació.

En els darrers vint anys la comarca del Matarranya ha evolucionat molt a nivell turístic. “El sector hoteler ha creat un destí turístic on no hi havia. Els viatgers es mouen per la comarca, deixen recursos econòmics tant a les bodegues de vi, com almazares d’oli, cárniques, forns… Lloguen activitats complementàries, compren i consumeixen als bars i restaurants, però eixa gent tenen una ubicació molt concreta que és l’hotel i des d’ací ho diversifiquen tot. Ara en la situació que estem és com si el Matarranya no tinguera turisme”, explicava Ana Marta Romeo.

El fet de tenir turistes també ajuda que els petits comerços i bars locals puguen facturar més. En aquest sentit Romeo assegurava “Els comerços viuran, poden facturar el que facturen a la gent del poble, però els falta el que depén del turista que moltes vegades és el doble”.

Per ara la comarca només compta amb les ajudes dels ERTE i això, asseguren, no és suficient. El pròxim 13 de març farà un any des que tots els allotjaments de la comarca del Matarranya van haver de tancar. Durant aquest any tan sols han pogut treballar quatre mesos. Tot i això, han hagut d’assumir els costos fixos d’inversions, amortització i hipoteques.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank