Logotips d'organismes oficials

CHA reclame solucions a la massificació turística que es viu a Pena durant l’estiu

A través de Carles Mulet, que és senador de Compromís, demanarà actuacions a la Confederació Hidrogràfica per millorar la circulació i que puguen conviure veïns i propietaris

L'entorn natural de l'embassament de Pena rep molts visitants durant els mesos d'estiu. | Foto: NDM

La formació política de Chunta portarà al Senat les queixes de veïns i propietaris de cara a buscar una solució a les massificacions i aglomeracions que està patint l’àrea de Pena durant les èpoques estivals i els caps de setmana. Iñaki Belanche, que és president del ligallo del Matarranya, va explicar que «la gent de tota la comarca i els propietaris de finques de l’entorn del pantà han constatat allò que hem vist tots este estiu». I és que l’entorn natural de Pena «esta vivint una important massificació, tant en els accessos com en la zona recreativa», una realitat que s’acabe convertint en un problema per a tots aquells que volen passar un bon dia per este espai natural tan requerit. Al llarg d’este estiu, i seguint la tendència dels últims anys, l’increment d’usuaris a esta zona recreativa i de bany ha sigut significativa.

Al respecte, Belanche va entendre que «esta situació de pandèmia ha fet que veïns, turistes i visitants aposten per un major contacte amb el medi natural». Però davant d’esta realitat, és necessari «sol·licitar a l’administració competent una bona senyalització d’estos espais naturals i, sobretot, millorar i regular els accessos». En este sentit, el president del ligallo del Matarranya va considerar que «és important detectar on tenim els problemes i posar solucions. Natres fem d’altaveu d’un problema que cal resoldre», bé sigue «habilitant zones d’aparcament i que els usuaris puguen deixar el cotxe correctament», bé sigue creant «camins d’un únic sentit i fer una ruta circular» per als usuaris, de forma que es pugue millorar el trànsit en un entorn molt utilitzat.

Belanche va remarcar la importància de convertir estes visites a Pena en una bona experiència, i que puguen conviure turistes i veïns que tenen allí les finques i les explotacions agràries. També va fer especial menció a les actuacions d’emergència, de manera que s’ha d’assegurar que un camió de bombers o una ambulància pugue accedir i arribar al destí sense dificultats. Davant d’esta realitat, i a través del senador de Compromís Carles Mulet, Chunta traslladarà a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, organisme competent de la gestió de Pena, les inversions i millores necessàries perquè estes aglomeracions que s’estan vivint al pantà situat al Matarranya es puguen resoldre de la millor manera possible. Actualment, a Pena es pot accedir per Beseit, Vall-de-roures, Fontdespatla i Pena-roja.

El problema de la massificació
La situació que està vivint el territori com a conseqüència de la pandèmia, que ha fet que el turista busco espais naturals per viure experiències a l’aire lliure, no és nova. De fet, Belanche va explicar que «l’any 2006 ja reflexionàvem sobre el perill que pot resultar la massificació turística i sobre quin tipus de turisme volíem al Matarranya». En este sentit, Belanche va recordar que «en el seu dia, el Matarranya, com a sistema fràgil que és, vam considerar que no pot suportar un turisme de masses». Un model que, a la vegada, «tampoc és agradable per al visitant». És per això que des de Chunta consideren que «s’ha de ser molt curós en este aspecte», apostant per la desestacionalització del turisme i evitar la massificació i aglomeracions de visitants en moments concrets de l’any.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans