Logotips d'organismes oficials

Valderrobres Patrimonial presente la restauració integral de l’església i el castell

Des de la fundació es va fer una visita guiada a les administracions, institucions i empreses que han fet possible esta rehabilitació

Video Thumbnail
Inauguració oficial de les obres de rehabilitació del Castell de Vall de roures
Acte simbòlic, però molt significatiu, el que es va viure el passat 3 de desembre a les sales nobles del castell de Vall-de-roures. I és que la Fundación Valderrobres Patrimonial va mostrar els resultats de les obres a totes les institucions i empreses que han participat en la rehabilitació d'esta i

Acte simbòlic, però molt significatiu, el que es va viure el passat 3 de desembre a les sales nobles del castell de Vall-de-roures. I és que la Fundación Valderrobres Patrimonial va mostrar els resultats de les obres a totes les institucions i empreses que han participat en la rehabilitació d’esta icona arquitectònica del Matarranya i de l’Aragó. L’acte va estar presidit per Manuel Siurana, el director de la fundació, i va reunir a representants del Govern d’Aragó, de l’ajuntament de Vall-de-roures i de la Diputació, així com de la Fundació Endesa i la Fundació Universitària Iberoamericana, com també dels diferents gremis que han fet possible esta restauració integral del conjunt històric. L’acte va constar d’una visita personalitzada prèvia per l’església i el castell, coneixent els racons més emblemàtics del conjunt, les diferents exposicions permanents que allí s’hi troben o la nova il·luminació. La visita es va tancar a l’emblemàtica Sala de las Chimeneas, on es van fer els corresponents parlaments.

De fet, Manuel Siurana es va mostrar «molt content» de la rehabilitació integral. Una cosa que fa 20 anys pareixia inimaginable, i que gràcies a la perseverança i a la constància de la fundació és una autèntica realitat. Una restauració que, a la vegada, s’ha aconseguit en un temps rècord. Des de Valderrobres Patrimonial, Siurana va afegir que el treball de la fundació, que durant la seua trajectòria també ha fet possible la creació d’un museu a l’antic Palau o la conversió de l’antiga Casa de les Monges en un edifici cultural, no acabarà aquí. «Això és com una bicicleta. Si deixes de pedalar, et caus», va afegir Siurana. Per tant, Valderrobres Patrimonial seguirà treballant per la conservació i la recuperació del patrimoni històric de la població. De fet, tenen diferents projectes damunt la taula. Els més immediats, i previstos de cara al pròxim 2022, són «la restauració de l’ermita dels Sants», així com la reconversió del Torreó de Valentinet en un centro cultural.

Precisament, Manuel Siurana va parlar de l’actuació als Sants, que «és imprescindible dur-la a terme si no volem que l’última de les nostres cinc ermites acabo caient». Siurana va parlar de projectes imminents però també dels grans reptes que té per davant la població en matèria de patrimoni i cultura. Entre ells, evitar que s’acabo desplomant la Fàbrica Bonica, evitar que s’acabo construint una urbanització a l’alçada del castell, cosa que «seria terrorífic per a la imatge del nostre poble», o treballar perquè el Mas de Bunyol, «un observatori únic», tingue continuïtat en el temps. Tornant al castell, destacar que el present 2021 està sent un any històric pel que fa a les visites turístiques. I és que l’exercici es pot tancar en unes 40.000 entrades, quan el conjunt històric va estar tancat al públic durant els primers quatre mesos de l’any, incloses la Setmana Santa o el Pont del Primer de Maig, dos moments de gran afluència de turisme al territori.

R. LOMBARTE
Mitjans