Logotips d'organismes oficials

Vall-de-roures viu un gran increment de visitants els primers mesos de primavera

El conjunt històric de la capital del Matarranya ha incrementat un 40% els visitants durant març i abril. Una xifra extraordinària amb què s'espera compensar els mesos de més calor

Video Thumbnail
Vall-de-roures viu un important increment de visitants durant la primavera
Este any, l'inici de la primavera ha estat d'una calor insòlita. Els ponts i els caps de setmana han convidat al turisme, i això s'ha deixat notar a Vall-de-roures. Pel que este any 2023, la capital del Matarranya ha fet el seu agost els mesos de març i abril. Mentre que el gener i el febrer els núm

Este any, l’inici de la primavera ha estat d’una calor insòlita. Els ponts i els caps de setmana han convidat al turisme, i això s’ha deixat notar a Vall-de-roures. Pel que este any 2023, la capital del Matarranya ha fet el seu agost els mesos de març i abril. Mentre que el gener i el febrer els números han estat similars a l’any 2022, el turisme en esta localitat ha augmentat un 40% en estos dos últims mesos. Des de la Fundació Valderrobres Patrimonial, l’encarregada de gestionar este patrimoni, afirmen que l’any va millor del que podien preveure. Manuel Siurana, director de la Fundació, afirma que “els mesos març i abril han sorprès, perquè han tingut un increment conjunt del 40% de visitants. La qual cosa és una barbaritat. Si això s’extrapolés a l’any sencer, aniríem a unes quantitats de visitants realment altíssimes. No creiem que siga així, però de moment no podem estar descontents”, i és que “l’any 2022 va ser una mica inferior al 2019, que és l’any de referència anterior a la pandèmia”.

De cara a l’estiu les previsions són bones, “creiem que hi haurà un increment sostenible de visitants, una cosa que ja ve de llarg. Des d’abans de la pandèmia anàvem tenint un increment d’entre el 7-10% i creiem que continuarem amb esta tendència”, afirma Siurana. Tot i que hi ha factors que no es poden controlar, com el clima, i que afecten molt este tipus de turisme. “L’any passat, l’estiu va ser de molta calor i això ens perjudica. Sempre que fa molta calor hi ha menys gent aquí. I és que posar-se a 38 o 40 graus a visitar pobles i monuments àrids és molt complicat i la gent preferixen anar-se’n a la platja,” argumenta el director. De fet, la calor extrema que es va viure l’estiu passat va provocar que fos el pitjor any en quant a turisme dels darrers 5 o 6 anys.

D’altra banda, sí que hi ha factors que poden controlar des de la Fundació, com ara la qualitat de l’oferta o l’ampliació de les propostes. Una cosa què des de la Fundació Valderrobres Patrimonial continuen treballant. “Tenim entre mans la restauració del pati d’armes del castell, perquè està molt deteriorat i s’ha d’impermeabilitzar per evitar filtracions al museu que està situat davall”, a més de restaurar la muralla del carrer Bon Aire i el carrer Osca. D’altra banda, també volen intentar “posar plaques solars per a la il·luminació dels monuments a una distància adequada per poder tenir la llum, però també per no afectar visualment”. Però això no és tot, perquè la seua intenció és “millorar també els accessos i volem fer una recreació virtual de Vall-de-roures al segle XVI que pensem que serà impactant. Ja tenim una valoració del que ens costaria, gairebé 1.200.000 €, però serà productiu”, declara Siurana. Un projecte, encara sense data, que farà molt més atractiva la visita i que esperen realitzar a través de subvencions. Des de la Fundació asseguren que actualment els visitants surten molt contents i queden sorpresos amb propostes, com el videomapping, una instal·lació que es va estrenar el novembre del 2022.

I. A. / M. J.
Mitjans