Logotips d'organismes oficials

Els estudiants obtindran la promoció directa de manera general i no avançaran temari en el tercer trimestre per a reforçar competències

La ministra i la resta d'autonomies també han acordat un programa de reforç per a consolidar o recuperar continguts, una proposta capdavantera des d'Aragó

La proposta que defensava el conseller aragonès, Felipe Faci, ha estat secundada avui a la conferència sectorial d'Educació. / Foto: NDM

Els estudiants aragonesos, com els de la resta de país, promocionaran de forma general, de manera que podran passar al següent curs de forma directa. Aquesta iniciativa, defensada pel conseller aragonès d’Educació, Cultura i Esport, Felipe Faci, ha estat aprovada aquest matí en una conferència sectorial en què ministra i responsables dels departaments d’Educació de totes les comunitats autònomes han donat el vistiplau a altres propostes realitzades des d’Aragó, com el fet que el tercer trimestre d’aquest curs serveixi per aprofundir en continguts ja vistos i en activitats, però no per avançar temari.

D’aquesta manera, el conseller Felipe Faci ha concretat que l’avaluació d’aquest curs es realitzi tenint en compte l’acompliment de l’alumnat en els dos primers trimestres i que aquesta nota pugui revisar-se a l’alça gràcies a l’actitud mostrada per l’alumnat durant el període d’activitat lectiva a distància, destacant el seu esforç i la realització de les tasques proposades.

Després de la suspensió de l’activitat lectiva presencial, els centres educatius han continuat desenvolupant les seves activitats recorrent a altres modalitats d’ensenyament i aprenentatge, un objectiu en el qual ha estat implicada tota la comunitat educativa i que, només a Aragó, ha resultat un èxit, ja que segons les dades enviades pels propis centres, prop de l’90% d’ells reconeixien en la primera setmana de confinament tenir als seus alumnes “totalment atesos” a distància, un percentatge que el Departament d’Educació ha tractat de millorar amb el repartiment de més de 1.000 recursos tecnològics, campanyes com “L’escola segueix … a casa” o cursos en metodologies en línia per als docents.

Pel que fa a l’avaluació, el Ministeri ha acordat amb les comunitats autònomes promocionar de forma general a l’alumnat de totes les etapes, sent la repetició de curs una mesura molt excepcional. A més, la titulació ha de ser la pràctica habitual per als alumnes de 4t d’ESO i de 2n de Batxillerat i de FP, per a això les administracions educatives han d’adaptar els criteris exigibles per obtenir-la, podent organitzar proves extraordinàries de recuperació i titulació a les que podran presentar-se qui així ho desitgin, amb possibles exempcions de part d’aquestes.

En els propers dies, a més, es van a revisar currículums i programacions per centrar les activitats lectives de l’últim trimestre en els aprenentatges i competències imprescindibles, es faran activitats de recuperació i repàs, i en aquells cursos que tinguin com a finalitat una titulació, es flexibilitzaran perquè l’alumnat pugui assolir-la.

A més, es programaran accions d’orientació, especialment per a 4t d’ESO, 2n de FP Bàsica, 2n de Batxillerat i 2n de FP de grau mitjà; i es redactaran plans específics per a l’alumnat desconnectat amb l’objectiu que puguin recuperar en el menor temps possible el vincle escolar i reforçar els seus coneixements.

Així mateix, el Ministeri ha suggerit dues actuacions que ja es duen a terme a Aragó des del començament de la suspensió de l’activitat lectiva presencial, com són l’adaptació del model de tutories a la nova realitat o el suport per afavorir l’atenció als alumnes amb necessitats especials.

Durant la trobada també s’han abordat altres assumptes com la celebració de la EVAU, que a Aragó tindrà lloc en els primers dies de juliol, a falta que la comissió organitzadora el ratifiqui. En aquest mes estarà finalitzat el nou model d’examen, que inclourà més opcions a triar per part de l’alumnat per facilitar que puguin optar per un bloc de continguts que hagin pogut donar a classe.

Com ja es va aprovar en l’anterior sectorial, les autonomies han tornat a secundar que l’activitat educativa continuï a distància mentre la situació no aconselli encara obrir els col·legis i garantir el compliment del calendari escolar previst, que no s’estendrà més enllà del mes de juny .

 

El curs 2020/2021

En la reunió celebrada aquest matí per videoconferència, les autonomies també han donat el seu vistiplau a una proposta abanderada per Aragó i que consisteix a posar en marxa al pròxim curs un programa de reforç que serveixi com a repàs i consolidació per a aquells que van aconseguir les competències requerides i per a la seva superació en el cas d’aquells que no ho haguessin pogut aconseguir. Uns plans que es recolzaran en els informes individualitzats de final d’aquest curs i eventuals avaluacions inicials.

Així mateix, l’Administració educativa estatal i les autonòmiques dissenyaran plans de contingència per a respondre a possibles nous períodes d’alteració en l’activitat lectiva provocada pel COVID-19. Així mateix, el Ministeri constituirà, comptant amb la col·laboració de les comunitats autònomes, un grup d’experts per analitzar l’experiència acumulada en aquest període i emetre recomanacions per a la transició a l’escola digital i per estar en les millors condicions davant de situacions similars.

Les administracions educatives poden autoritzar per tot o part de el curs 2020-2021 una organització curricular excepcional, que garanteixi la consolidació, adquisició, reforç o suport dels aprenentatges afectats per la situació del tercer trimestre del present curs, per part de tot l’alumnat.

REDACCIÓ
Mitjans