Logotips d'organismes oficials

Tradició, records i emocions a través de la cuina

L'associació de dones 'la Pesquera' de Beseit ha impulsat un projecte per a recuperar les receptes tradicionals. S'ha començat amb les galletes llargues i es continuarà amb les casquetes a la paella

La Pilarín Guimerá Guimerá i la Teresa Julián han segut les encarregades de compartir la recepta de la Julia Giner Gil. Foto: NDM

S’ha escrit molt sobre la memòria olfactiva i el poder de les olors, entenent l’olfacte com una espècie de màquina del temps que estimule els nostres records i ens ajude a viatjar a passatges del nostre passat. I precisament per a estimular l’olfacte i el paladar i recuperar les receptes tradicionals, des de l’associació de dones La Pesquera de Beseit han impulsat una interessant proposta que barrege cuina, records i tradició. El passat 21 de febrer, el Palau va acollir una primera trobada del projecte ‘Beseit entre fogons’, a través del qual es volen recuperar receptes del poble, gravar-les i compartir-les. Esta primera experiència va ser tot un èxit, assistint-hi més de 30 persones, i en la sessió es van rescatar les emblemàtiques ‘galletes llarguetes’. Parlem d’una recepta de la Julia Giner Gil i que van explicar la Pilarín Guimerá i la Teresa Julián, veïnes de Beseit. Des de l’organització, molt contentes de l’experiència, van anunciar més edicions de ‘Beseit entre fogons’. De fet, van concretar que la pròxima recepta a compartir seran les ‘casquetes a la paella’.

Eli Díez és la presidenta de l’associació de dones, i va considerar que “la Pilarín i la Teresa ens van sorprendre a totes. Van vindre vestides de cuineres, amb molta il·lusió, i ens van mostrar els secrets de la galleta llargueta”. Díez va detallar que “la recepta és bastanta senzilla. Es barregen ous, oli, llet, sucre, farina, bicarbonat i ratlladura de llimó”. A continuació, posem la massa “a una màquina especial”, similar a la de trinxar la carn per a fer els embotits, “que trau la forma de la galleta, i que anem tallant”. Fetes les galletes, “ens faltaria coure-les”. Eli Díez va explicar la història que s’amague darrere d’estes galletes. “La Pilarín guardava esta recepta. Era veïna de la Julia, al carrer Vilanova de Beseit”. Quan la Julia en cuinava, “en feia una cistella plena, i sempre n’hi donava al seu fill. Un dia, la Julia li va donar la recepta. La Pilarín la va guardar”, i ara l’ha compartit amb tot el poble. El procés que s’ha seguit per a explicar el procés d’elaboració es va gravar i s’ha penjat a través de l’associació a la plataforma de Youtube.

Des de l’associació, la seua presidenta va afegir que “la idea d’esta iniciativa, primer de tot, passe per honrar els nostres avantpassats, perquè gràcies a ells estem aquí”. Al mateix temps, “el que busquem és compartir històries, anècdotes o vivències” al voltant de la gastronomia. Eli Díez va considerar que “el moment de coure les galletes va ser molt important. Sentir aquella olor va remoure una sèrie d’emocions”. Encara que una de les coses més importants és passar un bon ratet entre la comunitat del poble i donar a conèixer receptes tradicionals a les noves generacions. La idea de l’associació ‘La Pesquera’ és continuar amb esta iniciativa. De fet, ja han trobat una voluntària que s’encarregarà d’explicar com es fan les casquetes a la paella, que serà la pròxima recepta a compartir. Eli Díez va agrair a les primeres cuineres de ‘Beseit als fogons’ la seua implicació, com també a totes les membres de la junta de l’associació, a sòcies i participants del taller per la seua implicació en un projecte que barrege cuina, tradicions i emocions.

Aquí pots escoltar l’entrevista a Eli Díez, presidenta de l’associació de dones ‘La Pesquera’ de Beseit:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans