Logotips d'organismes oficials
blank

Estudiants de l’IES Matarranya dissenyen un dispositiu per garantir la ventilació a les aules

L'institut van iniciar una investigació per a estudiar la probabilitat de contagi per coronavirus a les seues aules i com previndre-ho

Video Thumbnail
Estudiants de l'IES Matarranya dissenyen un dispositiu per garantir la ventilació a les aules
Els alumnes de l'assignatura de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 2n de Batxillerat de l'IES Matarranya han acabat la segona part d'un estudi sobre la ventilació de les aules que han impulsat a l'institut. És un estudi que s'ha creat amb la intenció de previndre la incidència de covid-19 i

Els alumnes de l’assignatura de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 2n de Batxillerat de l’IES Matarranya han acabat la segona part d’un estudi sobre la ventilació de les aules que han impulsat a l’institut. És un estudi que s’ha creat amb la intenció de previndre la incidència de covid-19 i reduir al màxim la possibilitat de contagis entre la comunitat educativa.

Al mes de desembre del present curs els alumnes de ciències de l’institut van iniciar una investigació per a estudiar la probabilitat de contagi per coronavirus a les seues aules i com previndre-ho a través de la ventilació. Wences Tafalla, alumne de l’IES Matarraña, explicava com ho fan fer: hem mesurat la ventilació de les aules prenent el nivell de CO₂ com a indicador de les partícules de coronavirus que hi hauria a les aules si un dels alumnes estigués infectat”.

L’alumnat va detectar que tot i que la ventilació de l’institut era adequada, tindre totes les finestres obertes comportava molt de fred dins de les aules, sobretot els mesos d’hivern. Per això, van impulsar un segon estudi per comprovar si era possible mantindre una adequada ventilació sense tindre les finestres completament obertes. Van provar diferents estratègies de ventilació per arribar a un corrent d’aire òptim a les aules mantenint una obertura parcial de les finestres.

Estudiants de Tecnologia Industrial de segon de Batxillerat va dissenyar i construir uns dispositius per mantenir l’obertura òptima de les finestres per a totes les aules de l’institut. Este dispositiu és senzill, pràctic i barat, té el nom de FV-20 (Fijador de Ventanas a 20 centímetres) i assegura que a tots els espais de l’institut s’obrin les finestres adequadament.

El grup d’alumnes han quedat molt satisfets del projecte que han dut a terme, “ens hem esforçat tots molt, ens agradava el que fèiem i llavors encara que ha suposat un esforç, ha valgut la pena” comentava orgullós Tafalla. Amb este projecte han pogut fer una aplicació pràctica dels seus estudis en un problema real que els afecta a directament i, a més, ha pogut trobar una solució ideada i creada per ells mateixos.

MARTA JIMÉNEZ
blank Mitjans blank