Logotips d'organismes oficials

Alta costura, cuina i indumentària tradicional fan de ‘Matarraña Di-Fusión’ una experiència única

Les sales nobles del castell han albergat unes Jornades Gastronòmiques de l'IES Matarranya que seran difícils de repetir. El dissenyador Gustavo Adolfo Tari i l'empresària Remedios Cervantes, entre les personalitats assistents

Video Thumbnail
Alta costura, cuina i indumentària tradicional fan de 'Matarraña Di-Fusión' una experiència única
No és fàcil trobar les paraules per a descriure l'última edició de les Jornades Gastronòmiques de l'IES Matarranya. I és que adjectius com 'espectacular', 'irrepetible' o 'únic' es quedarien curts. Les sales nobles del castell de Vall-de-roures van tancar el mes de maig amb 'Matarraña Di-Fusión', un

No és fàcil trobar les paraules per a descriure l’última edició de les Jornades Gastronòmiques de l’IES Matarranya. I és que adjectius com ‘espectacular’, ‘irrepetible’ o ‘únic’ es quedarien curts. Les sales nobles del castell de Vall-de-roures van tancar el mes de maig amb ‘Matarraña Di-Fusión‘, un maridatge perfecte entre moda, tradició i alta gastronomia que va emocionar el públic assistent. L’Escola d’Hostaleria ha posat el llistó pels núvols, i els alumnes i els professors de cuina i serveis de l’institut van demostrar l’amor que li tenen a este ofici. La sala de les Xumeneres es va omplir de ‘glamur’ en una cerimònia que només uns pocs van tindre el privilegi de viure, i en el que cada proposta culinària elaborada amb productes del territori s’inspirava en indumentàries tradicionals, que alhora serviren d’inspiració per al dissenyador de moda Gustavo Adolfo Tari. A la taula presidencial, l’empresària Remedios Cervantes, l’assessora de FP de la Unitat de Programes Educatius a Osca, María José del Fueyo, i la responsable de l’associació Sempiterna, Elena Guarc, descrivien els dissenys de moda, els plats i les indumentàries que conjugaven en perfecta harmonia.

Hores prèvies al gran moment, al castell es respiraven nervis. A la cuina, on històricament es preparaven les viandes per a l’arquebisbe Fernández de Heredia, es repartien els rols perquè no faltés de res. Araceli Alonso és professora de cuina de l’institut i va reconèixer que ‘Matarraña Di-Fusión’ ha suposat molt de treball, però un dels reptes més bonics que s’ha viscut a l’escola. «És una cosa increïble i m’ha emocionat molt veure la distribució de la sala». Una proposta que «és possible gràcies a l’amor que tenim pel nostre ofici». De fet, Alonso va detallar que «els professors que estem aquí estimem molt la nostra professió, i a través de l’escola volem demostrar a la resta del món que des d’un poble molt menut, des d’un institut rural, es poden fer coses enormes». Des de l’Escola d’Hostaleria van felicitar els alumnes de FP per la seua gran implicació en ‘Matarraña Di-Fusión’ i van afegir que «si ho fem és també perquè pensem que és molt bo per a la seua formació». La recepció dels comensals al pati d’armes, el servei, l’emplatat, la música en viu… Tot va anar a càrrec de la comunitat educativa de l’institut. I la màgia es va apoderar de l’espai.

Si el sopar es va servir a la sala de les Xumeneres, els salons laterals eren un tràfec constant dels models que esperaven el moment per a desfilar. Perruqueria, vestuari, fotografia, maquillatge. El desplegament tècnic i d’especialistes va ser sonat. I el resultat, també. L’encarregada de presentar la gala va ser la periodista Casilda Viscasillas, que instants previs a ‘Matarraña Di-Fusión’ va destacar que «és una iniciativa molt bonica perquè ha congregat el treball de moltes persones, de moltes empreses. Una experiència multisensorial que agradarà molt». I entre l’elenc de models, alguns que desfilaven per primera vegada, però alguns altres que saben prou bé què és això de portar indumentària tradicional. És el cas de Carlos Garín, estretament vinculat a l’associació Sempiterna, qui ha participat i ha posat per a diferents llibres i calendaris d’indumentària tradicional. De fet, Garín va explicar que «a casa tenim moltes peces de roba tradicional. Estic entusiasmat de col·laborar». Ara bé. «Desfilar en una passarel·la no ho havia fet mai. Impose, però esperem que tot isca bé».

L’experiència de divendres va ser el resultat de cinc mesos d’incessant treball. I una part important de la culpa (o del regal) la tenen el docent i col·leccionista d’indumentària tradicional Dabi Latas i el dissenyador de moda Gustavo Adolfo Tari. De fet, Tari té casa a la Freixneda, la qual s’està arreglant a poc a poc, i en el moment que Dabi «va proposar fer alguna cosa junts, amb l’institut, al Matarranya, li vaig dir que sí». La cirereta va ser mostrar esta combinació d’alta costura, gastronomia i indumentària tradicional en un escenari envejable com és el castell. El dissenyador de moda, que ha creat peces per a artistes com la cantant Shakira o la polifacètica Nathy Peluso, va reconèixer que «m’ho he passat molt bé durant tot el procés», explicant que li ha resultat bastant senzill inspirar-se en receptes i plats del territori. Per la seua part, Dabi Latas va definir ‘Matarraña Di-Fusión’ com una cosa «bonica, memorable i que ens fa somiar». Una proposta que sobretot «vam pensar i vam fer per als alumnes». També va celebrar que «ments tan meravelloses» com Gustavo Adolfo Tari s’hagen implicat en un projecte que no resultarà fàcil repetir.

Una llança pel sector
La celebració d’este ‘Matarraña Di-Fusión’ va suposar la col·laboració de 74 entitats i empreses diferents i la presència de diverses autoritats, com ara el president de Comarca, Fernando Camps, l’alcalde de Vall-de-roures, Carlos Boné, i la regidora de Cultura, Ana Belén Molinos. Tampoc hi va faltar el conseller de Turisme i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, la directora del IES Matarranya, Begoña Domínguez, així com el director del servei provincial, José Luis Castán. De fet, la celebració d’esta gala va servir per a trencar una llança en favor dels estudis de grau mitjà que s’impulsen al territori, una oferta formativa que es veurà reduïda a setembre davant la falta de matrícula suficient, desapareixent primer curs de serveis. Precisament, i sobre esta matèria, Castán va explicar que «a pesar de la falta d’alumnes, els cicles de cuina i serveis se seguiran mantenint en un sistema d’alternança». Atès l’èxit d’este ‘Matarraña Di-Fusión’, la conselleria de Turisme en va agafar nota i va valorar l’opció de repetir esta experiència, però buscant un escenari diferent. De fet, no va veure descabellat exportar-la a Saragossa o inclús dur-la a una altra autonomia.

Aquí pots recuperar la fotogaleria de l’acte.

El vídeo previ a l’acte, on els organitzadors ens expliquen el treball que els ha suposat tirar endavant Di-Fusión i els objectius que tenien amb l’esdeveniment:

Video Thumbnail

Gastronomia, moda i cultura s’uneixen en la XIX edició de les jornades Di-Fusión

No és fàcil trobar les paraules per a descriure l'última edició de les Jornades Gastronòmiques de l'IES Matarranya. I és que adjectius com 'espectacular', 'irrepetible' o 'únic' es quedarien curts. Les sales nobles del castell de Vall-de-roures van tancar el mes de maig amb 'Matarraña Di-Fusión', un

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans