La FP de ‘Serveis en Restauració’ desapareixerà si no es troben 7 alumnes d’aquí a juliol
L'augment de l'oferta formativa que va anunciar el Govern d'Aragó per al pròxim curs acadèmic xoque amb la tendència que pot patir l'IES Matarranya, que es quedaria en un únic mòdul de Grau Mitjà

El grau mitjà de Serveis en Restauració de l’Escola d’Hostaleria està en perill de mort. Així ho van reconèixer des de la direcció de l’IES Matarranya a les poques hores que el departament d’Educació del Govern d’Aragó fes públiques les novetats de cara al pròxim curs acadèmic. I és que lluny de l’increment de l’oferta en Formació Professional que es viurà a Aragó, i que es traduirà en 27 nous cicles i 1.560 noves places, l’IES Matarranya és podria quedar al setembre en un únic grau mitjà de FP. De fet, i tal com van afegir des de l’institut, si d’aquí a juliol no es troben un mínim de 7 candidats que vulguen estudiar el grau de ‘Serveis’, per al curs 2025/26 l’Escola d’Hostaleria només impartiria primer i segon de la FP de Cuina. Al llarg del present curs acadèmic, el departament d’Educació ja va congelar els estudis de Sala, impartint-se només el segon curs d’esta Formació Professional. Al mateix temps, tot i les bones paraules que des del servei provincial d’Educació van tindre per a l’institut en el marc de l’experiència Matarraña Di-Fusión, de cara a setembre tampoc està previst cap cicle formatiu de la branca de turisme i natura, una formació que han reclamat des del territori.
En relació a les previsions del pròxim curs acadèmic, i aprofitant la celebració de la Fira d’Orientació que es va viure ahir a l’institut, la directora del centre, Begoña Domínguez, va relatar en declaracions a matarranya.media que «vam demanar un cicle formatiu sobre tècnic en el Medi Natural. Sabíem que no ens el concedirien per nombre d’alumnes». Encara que «la nostra gran sorpresa és que han suprimit el cicle formatiu de Serveis», una de les dos branques de Formació Professional que s’estaven impartint a l’institut comarcal. Domínguez va afegir que «hem parlat amb Comarca, amb la direcció provincial d’Educació, i ara tindrem un marge de dos mesos», fins al dia que comence la matrícula del pròxim curs escolar, i «si tenim alumnes suficients, el podrem mantindre obert». Des de l’institut, Domínguez va recalcar que durant la celebració de la Fira d’Orientació «ho hem parlat amb el sector empresarial». Caldrà «seure’ns tots i mirar de quina manera dirigir-nos als treballadors de les empreses hoteleres i als alumnes» per a no perdre este grau mitjà. I és que Domínguez ho té clar. «Cuina sense Serveis no pot anar. Tenim una zona turística amb molt complex hoteler. Hauria d’haver gent especialitzada en Serveis».
I és que la gran disjuntiva que viu el Matarranya és precisament esta. Tenim una demanda a l’alça de professionals vinculats a la cuina, la sala i els serveis de restauració. De fet, així ho manifeste el sector i així es va constatar durant les jornades QuedaTE que fa uns dies es van viure a Calaceit, on es va parlar de reptes i oportunitats de negoci i emprenedoria al medi rural. Per un altre costat, però, no resulte fàcil trobar, sigue pel motiu que sigue, estudiants que es vulguen dedicar professionalment i formar-se en servei i treball de sala. La directora de l’institut va reconèixer que al Matarranya «fan falta cambrers, fa falta personal de cuina».En paral·lel, des d’Educació «se’ns diu que necessiten matèria prima, alumnes». Per tant, «d’aquí a juliol intentarem aconseguir» eixos set estudiants disposats a matricular-se al primer curs d’esta branca de Formació Professional. Un repte que implique tots els agents del territori, des del teixit empresarial i l’institut a l’administració pública.
Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Begoña Domínguez, directora de l’institut del Matarranya, en el marc de la Fira de l’Orientació que s’ha impulsat dimecres: