Logotips d'organismes oficials

Catalunya s’opose a la MAT Valmuel-Begues, clau per a la construcció dels parcs eòlics del Matarranya

Si la línia de molt alta tensió no prospere, els projectes energètics cauran pel seu propi pes. El territori presentarà un recurs d'alçada davant del Ministeri

La implantació de l'energia eòlica al Matarranya ha generat bastanta preocupació al territori. Foto: NDM

L’última paraula la tindrà Catalunya. I de moment, l’autonomia veïna ho té molt clar i no vol sentir parlar de les MAT projectades per Forestalia. Fa uns dies, el Parlament de Catalunya es va pronunciar sobre esta qüestió, i va votar una moció que va presentar Esquerra sobre l’oposició a les línies de molt alta tensió, entenent que són unes autopistes energètiques que «trinxen» el territori i que atempten contra «la sobirania energètica catalana». Entre els projectes previstos per Forestalia, sobre els quals Catalunya s’ha pronunciat en contra, tenim la MAT que connectarà Valmuel i Begues, i que discorrerà pel Baix Matarranya i tota la província de Tarragona per arribar a l’àrea metropolitana de Barcelona. Una MAT de la que depenen els projectes eòlics previstos per Forestalia als pobles de Valljunquera, la Vall del Tormo i Massalió. Per tant, si cau la línia de molt alta tensió, cauen també els parcs eòlics.

Durant els mesos d’estiu, el govern central va autoritzar la construcció de tres línies de molt alta tensió entre l’Aragó i Catalunya per a contrarestar la capacitat insuficient d’energia que tindrà esta última una vegada acabo la vida útil de les centrals nuclears de Tarragona. L’aprovació unilateral d’estes MAT no ha agradat massa a la Generalitat, que acuse a Madrid de «deslleialtat en la tramitació administrativa», tot i que l’última paraula sobre el futur d’estes autopistes energètiques la té Acció Climàtica, una conselleria que ha qüestionat en tres ocasions la viabilitat de les MAT. I en mig de totes estes acusacions tenim els sis projectes energètics que Forestalia té previst aixecar al Baix Aragó. Projectes que en el seu dia van obtindre la declaració d’impacte ambienta favorable i que ara han entrat en el procediment d’autorització prèvia. Superat este tràmit, Forestalia podrà redactar els projectes definitius.

Ara bé. Al llarg de les últimes setmanes s’han celebrat bastantes reunions al territori per a elaborar una estratègia conjunta entre agents socials i polítics, i la intenció per part dels sectors crítics a estos projectes eòlics és presentar un recurs d’alçada davant del Ministeri de Transició Ecològica. Esta matí s’ha celebrat una reunió a Valljunquera que ha estat oberta a representants municipals de la comarca, en la que han estat presents els alcaldes de Calaceit, La Portellada, la Vall del Tormo i Valljunquera, així com regidors de l’oposició de Valldesgorfa. Una trobada que s’ha repetit esta tarde amb agents socials i representants municipals del territori. De fet, s’ha contractat una advocada per a presentar este recurs, i des del territori inclús s’ha obert una espai de micromecenatge a través de migranodearena.org per a recollir els diners que faran falta per a pagar el procés que ara s’obre.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans