Logotips d'organismes oficials

La DGA repeteix els tests als positius de la residència de Vall-de-roures

L’emergència de personal s’ha solucionat, tot i que es continua buscant personal sanitari per a jornades completes

El passat dimecres sortien a la llum els resultats de les proves PCR que l’ajuntament de Vall-de-roures havia dut a terme a la residència d’ancians municipal i que va detectar un total de 46 nous positius per COVID-19, dels quals la matinada del divendres en va morir un. Mentre, el Govern d’Aragó afirmava que no tindria en compte els resultats d’aquestes proves per a analitzar l’evolució de la pandèmia.

Uns dies després, s’han presentat novetats. D’entrada, el govern autonòmic va decidir ahir divendres traslladar tres d’aquests nous positius a la residència d’Alfambra, especialitzada en assistència a ancians amb coronavirus. Després, aquesta institució va comunicar a l’ajuntament de Vall-de-roures que avui mateix es traslladarien fins a la capital del Matarranya per a repetir les proves PCR només a aquells que havien resultat positius en les proves dutes a terme pel consistori.

“Ara ens preguntem: si se suposa que els nostres tests no són vàlids per a l’estadística, per què ahir es van emportar a tres residents que havien donat positiu en los nostres test i, a més, avui repeteixen les proves?”, va comentar Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures.

L’explicació sanitària podria atendre a qüestions de sensibilitat de la prova. Ho va explicar Daniel Ferrer, representant mèdic a la Unitat de Coordinació Operativa de la Comarca del Matarranya: “El que es valora en una prova és que quan doni positiu sigui realment positiu, això és el que s’anomena la sensibilitat. Mentre, també interessa assegurar-se de que quan dóna negatiu, sigui realment negatiu, és a dir, l’especificitat”. Va continuar: “Crec que el que busquen des de Salut Pública és assegurar que els positius siguin realment positius abans de dur a terme els següents passos. El laboratori amb el que treballa Salut és molt fiable i desconeixen les garanties que dóna el laboratori de Barcelona, el que ha fet els tests de l’ajuntament”.

Així, l’objectiu de repetir les proves seria re-afirmar els casos positius per a traslladar-los a centres habilitats únicament per a usuaris amb COVID-19. “Seria terrible que traslladessin a un fals positiu a un lloc on tothom és positiu”, va incidir Ferrer.

Sembla que l’objectiu de Salut es traslladar a usuaris positius a altres residències amb la voluntat d’alliberar càrrega assistencial a la residencia de Vall-de-roures. Centre que el dijous, després de que 19 dels empleats resultaren positius, es trobava en una situació límit en quan a personal. Per ara, sembla que la situació es estable.

“La desesperació del dijous ha desaparegut. La veritat és que ha hagut una gran solidaritat i molta gent s’ha oferit voluntària. Ara seguim buscant unes tres o quatre persones per a reforçar la plantilla. Concretament busquem sanitaris o auxiliars que puguin treballar jornades completes, minimitzant el nombre d’entrades i sortides al màxim”, va concretar Boné.

Al llarg del dia d’avui el Govern d’Aragó continuarà fent proves tant als empleats com als usuaris de la residència. Als primers les ha estat realitzant este matí al pàrquing proper a la residència: els empleats passaven d’un en un amb el cotxe i se’ls prenia la mostra que s’analitzarà.

 

El centre de salut de Vall-de-roures modifica el protocol

Des del passat dilluns el centre de salut de la capital del Matarranya compta amb un empleat que s’encarrega únicament de les gestions dels pacients de Vall-de-roures, de manera que cadascun dels doctors poden estar en jornada completa als consultoris de la comarca.

Pel que fa a les guàrdies, ara s’estan fent reforços de 24 hores en dies festius, de manera que sempre hi ha dos doctors i dos infermers. Una nova estructuració que permetrà assimilar l’augment de necessitats de la residència però també mantenir la capacitat per atendre a les urgències de la resta de municipis.

 

SABINA COLOMÉ

 

 

Mitjans