Logotips d'organismes oficials

Les últimes precipitacions causen despreniments en cases en ruïnes a Pena-roja

El cas més greu ha estat la caiguda de part de la fatxada d'una casa abandonada pels seus propietaris i serà l'ajuntament qui es farà carrec

Ha caigut part de la fatxada d'una casa abandonada pels seus propietaris. / Foto: J. Blanch

Les precipitacions de les darreres setmanes han estat les més abundants de l’última dècada. Esta abundància d’aigua sumada a la passada nevada del 20 de gener ha portat a la localitat de Pena-roja a sofrir nous problemes en les infraestructures del municipi. En aquest cas, fins a quatre cases del poble, les quan ja és trobaven declarades en ruïnes, han començat a caure com a resultat de l’excés d’aigua que ha filtrat en les estructures.

Concretament, en el carrer del castell ha caigut part de la fatxada d’una casa abandonada pels seus propietaris. “Teníem una actuació prevista en el teulat però ara ja no és factible i procedirem a tirar la casa sencera”, va explicar Ricardo Blanch, alcalde de Pena-roja. Des de l’ajuntament asseguren haver treballat amb aquesta casa durant més d’un any, intentant contactar amb els propietaris, tot i que a pesar de l’esforç no hi ha hagut resposta per la seua part i serà l’ajuntament qui es farà càrrec. “No hi ha ningú que es faci càrrec i que se li puga adjudicar la casa. Nosaltres ja vam fer en el seu dia una acció d’apuntalament i ara procedirem al derribo”. Les actuacions en infraestructures amb propietaris no són tan complicades i són més senzilles de gestionar. Però, quan aquestes es troben abandonades l’actuació és més complexa i molt més lenta. “Ens corria pressa arreglar-la perquè no afectara l’estructura. I al final ha passat el que ha passat”.

No obstant això, aquesta no és l’única casa que preocupe al consistori. Ja que al carrer del Carmen una casa propietat de l’Ajuntament també es trobe en mal estat, “estem preparant una valoració per a arreglar el teulat”. A més, en el mateix carrer l’Ajuntament també té propietat de dos cases més en ruïnes.

D’altra banda, en la part baixa del poble hi ha una parcel·la pràcticament en ruïnes que ja va caure al mes de gener després del temporal Glòria. Tal com va explicar Ricardo Blanch: “Sabem que els propietaris han demanat projectes i aniran a terra en un termini breu”.

L’abundància de l’aigua ha afectat també al riu Tastavins i al seu pont de la Mare de Déu, el qual es trobava en risc per un important forat al peu d’un dels pilars que posava en perill tota l’estructura. Segons el mateix alcalde des del poble esperen que per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebro els hi donon el permís per actuar en el pont. Els permisos per poder reparar el pont han estat complicats, ja que cap institució donava resposta a l’Ajuntament. “El pont s’ha quedat en tierra de nadie, ja no és ni de la DGA, ni de Diputació, ni Patrimoni”. Per al moment des del consistori ja tenen planificat l’actuació i esperen poder iniciar els treballs al juliol.

JOSÉ BLANCH
Mitjans