Logotips d'organismes oficials

Una radical baixada de preus i el retrás en esquilar són les conseqüències per al sector oví

El tancament de la restauració i la cancel·lació de la Setmana Santa van truncar la ratxa dels preus

Un ramat d'ovelles del Matarranya / Foto: NDM

El COVID-19 no ha deixat cap sector lliure de crisi. Un dels imperants al Matarranya com és la ramaderia, també ha patit l’impacte de la pandèmia mundial. Més concretament, el sector oví, per a qui es preveia una bona campanya de primavera, patix encara avui la caiguda de preus des del mes de març.

A priori, després que la borrasca Gloria haguera arrasat amb alguna explotació a la zona, era una bona campanya. Els preus del corder eren “acceptables”, segons va reconéixer Alberto Riba, president de l’Associació de Ramaders d’Oví i Caprí del Matarranya. Però les bones xifres no ho van ser per molt de temps. Amb l’estat d’alarma el sector es va paralitzar quasi al 100%. Els motius van ser la falta de la restauració i l’hostaleria i la cancel·lació de la Setmana Santa. Dos factors claus de consum de corder en tota Espanya i que la seua suspensió va fer que els preus caigueren en picat i les llotges deixaren de posar preus.

L’únic respir que ha tingut el sector durant estos mesos ha sigut el mercat àrab, a qui ha anat destinada principalment la matèria primera. Dos noves nacions, l’Aràbia Saudita i Jordània, han sigut el destí de gran part de la carn produïda a Espanya.

La comercialització ja comença a reactivar-se. Encara que a poc a poc el sector i els preus es van recuperant, la caiguda del mes de març va suposar la pèrdua d’entre 15 i 20€ per peça als ramaders i segons afirmen els productors, els preus no han remuntat per complet.

Les precipitacions també han influït de manera positiva en certa manera en el sector oví. Els bestiars podran proveir-se gràcies a les pastures, que han augmentat la seua producció. “Encara que el farratge no s’ha pogut collir en condicions, no farà falta que les mantinguem en les explotacions i augmentaran els sembrats i els cereals”, va explicar Riba, “és una de les poques coses positives que traiem d’enguany, que també ha minvat molts altres sembrats i fins i tot ha dificultat l’accés a moltes pastures”.

Retrás per a esquilar
Un dels problemes que es va avistar des del principi va ser la temporada de esquilar. Ja a les portes de l’estiu, els esquiladors que normalment procedixen de països centreeuropeus, van témer no poder realitzar la campanya. Finalment, unes tres o quatre quadrilles nacionals es van traslladar a la comarca per a esquilar gran part de la ramaderia comarcal que posteriorment van ser substituïdes per d’altres de altres nacionalitats. Els treballadors han recorregut ja quasi la totalitat de les ramaderies del Matarranya, a pesar que amb un cert retard. “Hem tingut sort que no han sigut uns mesos calorosos, la qual cosa més temíem és que els retards s’ajuntaren amb els colps de calor”, va admetre Riba.

PAULA VIVER
Mitjans