Logotips d'organismes oficials

Els pagesos auguren una collita de l’oliva abundant i amb els preus a l’alça

El Matarranya espera una bona campanya, però la mala collita nacional mantindrà uns preus elevats

Sequera i la calor prolongada estan dificultant el procés de recol·lecció de les olives. NDM

El Matarranya està  en plena campanya de recollida de l’oliva. Una campanya que este any ha començat amb cert retard a causa de la sequera, i que ha provocat que el fruit estiga ‘dur’ i no es desprenga amb facilitat de l’arbre. Esta circumstància farà també allargar la collita més del que és habitual. Però, en general, els agricultors del territori estan esperançats amb la collita d’este any, després de la del 2022, que va ser “un desastre”, tal com recorda Alfredo Caldú, president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen de l’Oli del Baix Aragó i agricultor a Massalió.

Caldú va recordar que esta temporada s’augurava molt bona. De fet, es preveia “espectacular”, gràcies a “unes pluges al setembre que van ser una aigua boníssima i molt oportuna per a l’oliva”. Ara, ja en plena campanya, les perspectives s’han desinflat una mica. Tot i això, continuen sent bones. Joaquín Riba, gerent de la Cooperativa de Calaceit, apuntava en la mateixa direcció. “Esperàvem una campanya de rècord perquè hi havia molta collita, però les altes temperatures i la manca d’aigua dels darrers mesos ha fet que al final no siga tan bona com esperàvem”. Tot i això, “seran molts els quilos que sortiran al final de la campanya a la zona del Matarranya”.

Pel que fa als preus, Riba aclaria que “encara que el volum produït a la comarca siga bo, això no afecta a la producció mundial, que és la que fixa els preus. A més, partíem d’unes existències molt baixes i la producció estatal d’este any serà més baixa del que s’esperava, i per això els preus continuaran pujant“. Un escenari que des de la cooperativa veuen negativament. “Els preus s’han disparat i això no és bo, tant pel pagès com pel consumidor. Tots els extrems són dolents i hem de tenir uns preus assequibles per a tothom”. Caldú recorda que “hem passat uns anys calamitosos, amb preus molt baixos per al pagès. Però amb la guerra d’Ucraïna i la manca d’estoc per la mala collita ara estem en els preus més alts que hi ha hagut”. Una altra qüestió és la demanda. “És veritat que la demanda està baixant, perquè amb els preus més alts, el consumidor es reté a comprar”, apunta Caldú. A la fira de Calaceit, a l’estand de la cooperativa, els olis es venien al voltant dels 9 euros el litre en garrafes de 5 litres. Segons les previsions que maneja Caldú, este preu de referència no baixarà. Al contrari. “L’oli en origen està entre 8 i 10 euros el litre, i amb l’envasament, l’etiquetatge, la distribució, etc. i seguint la cadena de valor, no em sorprendria veure preus més alts”.

Víctor Vidal, agricultor de La Portellada, afegix que “la collita és bona i el preu digne, perquè els preus de fa dos anys, de 40 o 60 cèntims, no compensaven la feina. El quilo ara està per sobre de l’euro”. I pel que fa als rendiments, Vidal calcula que “està entre el 15% i el 18%, que no és gaire, però amb estos olis d’alta qualitat, ens defensem”. Pel que fa a la qualitat de l’oli, s’augura excel·lent. Segons el president del consell, “hem tingut una sanitat vegetal estupenda. Pràcticament, no ens ha atacat la mosca de l’olivera ni hi ha hagut plaga de prays. Tindrem molt oli de qualitat per a la DO”.

Ara, els agricultors només esperen que no vinga cap gelada o nevada forta abans que s’acaben la campanya de recollida, que s’espera llarga. I és que amb la maquinària vibradora només aconseguixen desprendre, en el millor dels casos, el 70% d’olives de l’arbre i, de vegades, no arriba ni al 30%. Agricultors com Vidal han optat per collir amb el sistema manual, amb la vara, i està sortint un oli verd “espectacular”.

MARTA JIMÉNEZ

 

Mitjans