Logotips d'organismes oficials

Les diputacions de Terol i Castelló reforcen la seua col·laboració en temes comuns

Es tracta del primer contacte institucional entre els dos presidents, que han abordat en una reunió de treball com cooperar en temes comuns

Els dos presidents este matí a Castelló / Foto: NDM

El president de la Diputació de Terol, Manuel Rando, ha sigut rebut en el Palau Provincial de la Diputació de Castelló pel seu homòleg José Martín. Es tracta del primer contacte institucional entre tots dos presidents, que han abordat en una reunió de treball com cooperar en temes comuns. En la reunió, a la qual també han assistit el diputat de Cultura, Turisme i Esport de la Diputació de Terol, Diego Piñeiro, i els diputats castellonencs de Desenvolupament Rural, Bombers i Cultura, Santiago Pérez, Abel Ibánez i Ruth Sanz, s’ha evidenciat la voluntat compartida d’arribar a acords en el menor termini possible sobre matèries com les carreteres o l’extinció d’incendis. A més, s’ha posat de manifest l’existència de molts interessos comuns per als quals tots dos presidents s’han compromés a explorar la possibilitat de dur a terme accions conjuntes.

El president Manuel Rando ha assenyalat que “els límits provincials són línies imaginàries que no trepitgen la realitat” i ha apuntat que “hi ha moltes coses que podem treballar conjuntament per a donar millor servei i per a racionalitzar recursos. No tardarem molt a signar alguns acords, però també reivindicarem i tractar de manera conjunta projectes que interessen a totes dues parts com l’A-68, que ja està en marxa i que des de les dues institucions animarem que continue sent així, perquè per a nosaltres és fonamental que el Baix Aragó tinga eixida directa a la mar per Castelló”.

Rando ha assenyalat que durant la reunió també s’ha parlat de temes mediambientals o temes turístics, i ha recalcat la importància per a les dues províncies de la Via Verda que comença a Ojos Negros. “Cal aprofundir en les relacions en turisme, en cultura, en sanitat o en educació”, ha dit el president de la Diputació de Terol, que ha ressaltat els bons resultats d’accions de les comunitats autònomes en matèria educativa i sanitària i ha proposat estudiar la implantació de convenis amb residències per a la millor aplicació de la Llei de Dependència. A més, Rando ha volgut destacar que el manteniment dels serveis en els xicotets pobles suposa lluitar contra la despoblació, “que encara que no el semble és un problema que compartim tots dos territoris”.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha afirmat que “aquesta és la primera d’una sèrie de reunions entre les dues diputacions, perquè cosideramos que tindre una relació estreta és fonamental per a aconseguir actuacions més efectives i racionalitzar recursos”. “Avui és el tret d’eixida”, ha dit Manuel Rando. “De ben segur continuarem treballant perquè els dos tenim ben clar, i els nostres equips de govern també, que la col·laboració beneficiarà a les dues parts”.

Conveni d’Emergències
Un dels principals punts tractats en la reunió ha sigut l’elaboració d’un conveni de col·laboració per a la millora de l’atenció d’emergències als municipis de les zones limítrofes entre les províncies de Castelló i Terol per part dels diferents serveis de protecció, salvament o serveis viaris. Totes dues parts han intercanviat experiències sobre com treballen els operatius de cada territori i han comentat l’esborrany de conveni que ha presentat la Diputació de Castelló i que ara serà analitzat en la Diputació turolense. El president José Martí ha assenyalat que “es dóna la circumstància que en molts pobles és més lògic que actue el parc de bombers d’una altra província per una qüestió de proximitat” i ha apuntat que, al final, “el més important és reduir el temps de resposta en aquests casos, donar el millor servei possible a la ciutadania i treballar sobre la base de la solidaritat territorial i ajuda mútua”.

L’esborrany del conveni d’emergències se suma al de serveis viaris hivernals, amb el qual ja han començat a treballar el diputat de Carreteres de la Diputació de Castelló, Santiago Pérez, i el vicepresident i delegat de Carreteres de la Diputació de Terol, Alberto Izquierdo. En la reunió, a més, s’han abordat algunes actuacions de millora que cal realitzar en carreteres que uneixen totes dues províncies, posant l’accent sobretot en la CV-129, d’Olocau del Rey a Tronchón, o la CV-110, d’Herbés a Pena-roja de Tastavins. També s’ha parlat d’altres vials on s’estudiaran actuacions, com l’accés a la Cuba des de la Mata, la connexió de Puertomingalvo i Villahermosa o la carretera que va de Barracas a Villanueva de Viver, que té un tram que discorre per la província de Terol, i el camí que uneix Vistabella amb Puertomingalvo.

Benestar social
La reunió a Castelló ha permés abordar més qüestions que s’analitzaran en futurs contactes “que seran assidus”. Un d’aqueixos temes és el de la despoblació i els possibles projectes per a fer front al repte demogràfic o a potenciar una nova ruralitat. Tant Manuel Rando com José Martí s’han emplaçat a treballar per a desenvolupar accions conjuntes en aquesta matèria i presentar projectes per a aconseguir fons europees. Farmàcies rurals, ajudes a autònoms, l’habitatge o botigues multiservicio són alguns dels aspectes a afrontar en el curt termini.

Manuel Rando ha apuntat que “si alguna cosa ens va bé a nosaltres ho comuniquem, ysi alguna cosa li va bé a la Diputació de Castelló que ens ho comuniquen. Perquè si funciona en un lloc, fàcilment podrà funcionar en un altre. Per exemple, hem estat parlant de la situació de les farmàcies, que ho estan passant molt malament, dels autònoms que donen servei a les xicotetes poblacions, de quines vies hi ha per a secundar-los o de com mantindre a aqueixos autònoms en pobles tan xicotets”.

Mitjans