Logotips d'organismes oficials

Repte gastronòmic als bandos de Fondespatla en un nou intercanvi de receptes

La iniciativa és un homenatge al treball de casa de la dona i al mateix temps pretén intercanviar coneixement i inculcar hàbits de cuina als més petits

La tipologia de les receptes és molt variada, ja que trobem receptes tradicionals i antigues i d'altres més modernes. / Foto: NDM

Tot i que la situació actual comença a millorar i ja podem sortir de casa d’una forma moderada a Fondespatla continuen preparant iniciatives perquè tots els veïns i veïnes del poble puguen entretenir-se i intercanviar coneixements dels uns als altres.

En aquest cas parlem d’una nova iniciativa que han creat des de l’Ajuntament als bandos del municipi. Concretament es tracte d’un repte gastronòmic en el qual els veïns i veïnes comparteixen receptes pròpies amb la resta del poble. Cada un aporte allò que sap i després les receptes es recullen en el Ebando del poble. Les receptes arriben de tota la gent vinculada al territori, tant els que es troben ara allí com els que estan a fora. Fins i tot han arribat receptes d’Alemanya.

Els objectius, a part d’entretenir i unir als veïns també busquen promocionar el producte local de proximitat i les especialitats dels establiments del poble com ara La Torre del Visco, la piscina, la caverna. Un dels altres objectius és transmetre el valor del menjar als xiquets, per animar-los a cuinar, ja que tal com assegure l’alcaldessa de la localitat, Carmen Agud, “Lo que fan ells ho mengen més a gust”.

La iniciativa neix com a resultat de passar molt temps a casa, per aprofitar estar tots els membres de la casa passant temps junts i cuinant. Sobretot la intenció és donar valor al paper de la dona dintre de la casa, ja que passa moltes hores a la cuina i no es veu: “És un homenatge a totes les dones que sense adonar-se compte fan la feina de l’ama de casa i no està bé valorada. A ver si comencem ja” va sentenciar Agud.

La tipologia de les receptes és molt variada, ja que trobem receptes tradicionals i antigues i d’altres més modernes. Però, sobretot destaquen les receptes adaptades al temps de confinament per poder aprofitar el que hi ha a l’hort on les protagonistes són les verdures La iniciativa també ajuda a conservar receptes que pot ser els joves desconeixen i poden caure en risc d’oblit.  Per exemple, hi ha receptes del que es cuinava abans en temps de nevades o que s’estava molt a casa com és el cas de les Farinetes. Com va destacar l’alcaldessa de Fondespatla: “Lo menjar no sol és lo sabor, també el record de quan eres petit i menjaves les farinetes”. Agud va assegurar que molts dels veïns ja han provat les receptes dels altres i assegura que els hi ha agradat molt la iniciativa.

Per poder participar cal enviar la recepta al correu electrònic fondespala@telefonica.net o enviar un WhatsApp a l’alcaldessa. Recordem que els bandos de Fondespatla han estat un dels més actius durant la quarantena causada pel COVID-19. Per Sant Jordi van fer un intercanvi d’obres literàries i prèviament també van enviar cartes d’ànims entre tota la gent vinculada al poble.

JOSÉ BLANCH
blank Mitjans blank