Logotips d'organismes oficials

Els pobles de la província vists des de l’aire en fotografies de 1982

A través de les fotografies es pot veure l'evolució de l'urbanisme en la província en els últims 40 anys

L'arxiu compte amb més de 470 fotografies aèries de localitats i petits nuclis de població com aquesta de Beseit. Foto: NDM

La pàgina web de l’Institut d’Estudis Turolenses (IET) de la Diputació de Teruel ha incorporat recentment l’arxiu FOAT, que comprén 470 fotografies aèries de localitats i petits nuclis de població turolenses realitzades durant l’any 1982. El IET va adquirir en 2014 els negatius i la seua corresponent còpia digital a l’empresa bilbaïna Fotografia Aèria i Terrestre S.L. i, després d’un minuciós treball de comprovació dels pobles (alguns d’ells erròniament identificats) i d’edició i millora de les imatges, poden ja consultar-se, i gaudir-se íntegrament.

Pots veure les fotografies corresponents als pobles del Matarranya en els següents enllaços: Arenys de Lledó;  Beseit;  Calaceit; Fontdespatla; Fórnols (no disponible actualment); La Freixneda; La Portellada; La Torre del Comte; La Vall de Tormo; Lledó;  Massalió;  Mont-roig; Pena-Roja;  Queretes;  Ràfels;  Torredarques; Vall-de-roures;  Valljunquera.

Les fotografies de l’arxiu FOAT estan en color i tenen com a característica especial ser obliqües, de manera que la càmera capta l’escenaen un angle d’inclinació que millora la visibilitat dels edificis, arbres i altres estructures verticals i s’aprope a la forma en la qual les persones veiem els objectes des de terra. Aquesta perspectiva fa molt atractives aquestes fotos dels pobles de Teruel, en les quals es pot veure l’evolució que ha sofert el seu urbanisme en els últims 40 anys.

A més de l’arxiu de fotografia aèria FOAT, la pàgina ieturolenses.org ofereix també els arxius López Segura, amb instantànies en blanc i negre realitzades en 1945 i 1968, i l’arxiu Dosset, amb 524 fotografies i 35 negatius en blanc i negre amb imatges del Baix Aragó datades entre 1880 i 1910.

En total, l’arxiu fotogràfic del IET compta amb més de 30.000 fotografies, diapositives i imatges digitals sobre tipus, llocs, monuments i objectes de valor històric, geogràfic, artístic, arqueològic i etnogràfic de la província de Teruel. A més dels arxius digitalitzats i penjats en la pàgina web, posseeix l’arxiu Ángel Vicién, l’arxiu Jaime Fernández, una col·lecció de fotografies aèries de vols de 1956-57 o les 8.000 fotografies procedents del Diario de Teuel, les procedents de les recerques dutes a terme pel propi IET o les de l’activitat de la corporació provincial durant els anys 1960-1980.

A més, el IET compta amb còpies de fotografies referides a la província d’altres arxius com el Mas de Barcelona, el Ciganovic de Roma, el Mora o l’Agustí Centelles. També posseeix 300 fotografies en blanc i negre corresponents a la Guerra Civil de l’Arxiu Fotogràfic de la Biblioteca Nacional de Madrid, l’arxiu Bastardes dels viatges del Centre Excursionista de Catalunya o del Gracia Jarque d’Alcanyís dels anys 1930-1950.

REDACCIÓ
Mitjans