Logotips d'organismes oficials

El projecte de parcs eòlics del Matarranya tema de debat al senat espanyol

El portaveu de ¡Teruel Existe! va invitar a la vicepresidenta quarta a visitar el Matarranya: "On hi han empreses que volen omplir-la de molins"

Joaquín Egea Serrano, portaveu del Grup Parlamentari Mixte en la 5ª Comissió de Transició Ecològica. / Foto: NDM

Avui dilluns 18 de maig ha tingut lloc la sessió número 5 de la Comissió de Transició Ecològica dintre de l’activitat parlamentària del senat espanyol. Una comissió presidida per Teresa Ribera, Vicepresidenta quarta del Govern i Ministra para la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. En la intervenció inicial de la vicepresidenta s’han parlat dels problemes causats per Gloria, de l’estat del Delta de l’Ebro i la seua conservació i de la gestió del Ministeri durant la crisi sanitària.

En el seu torn de tres minuts Joaquín Egea Serrano, portaveu del Grup Parlamentari Mixte i membre de ¡Teruel Existe!, ha iniciat la seua intervenció dient: “Avui vinc a demanar ajuda per la província de Teruel”. El portaveu va sol·licitar “coherència i responsabilitat amb els territoris i la seua gent” en el procés de transformació energètica que està preparant el país. A més, va assegurar que no s’està fent així i va demanar que la ubicació dels projectes s’harmonitzo amb els territoris, tenint en compte els mapes de protecció del paisatge i la qualitat de vida dels pobles i l’economia dels seus sectors productius. En aquest cas, com a exemple, va ficar els parcs eòlics. Els quals, sumant tots els projectes en marxa projectats a la província s’instal·larien més de 1000 aerogeneradors i alguns d’ells, com és el cas del Matarranya, en zones d’alt nivell natural i amb un gran potencial turístic. “¿Com és possible que és projecton i aprovon parcs eòlics en zones on es viu del turisme?, va preguntar-se Joaquín Egea, qui a més va convidar a la vicepresidenta al nostre territori: “Volem invitar-la a conéixer la comarca del Matarranya, la criden la Toscana Espanyola. On hi han empreses que volen omplir-la de molins”.

D’aquesta manera el representant de ¡Teruel Existe! Va sol·licitar projectes d’energia renovables que tinguen com a objectiu construir un sector energètic industrial i tecnològic que impulso el desenvolupament sostenible de Teruel davant de l’explotació merament extractiva.

A més, en la seua intervenció va explicar a la resta de membres del senat que un molí d’equipament mitjà alimenta a 3000 cases, però la rendibilitat que repercuteix en el territori és només del 3,4%. Mentre que en altres països com Dinamarca és del 25% i a França del 33%. “Ens fa mal que és parlo de què hi haurà un gran impacte en l’ocupació laboral d’aquestes zones quan en realitat és de quasi 0, els que construeixen i realitzen els manteniments d’estos parcs vénen de fora i després se’n van. I tenim exemples dels complexos eòlics més grans d’Espanya a Maranchón i Huelva, on no sols no augmente la població sinó que disminueix”.

En la compareixença també es va parlar del tancament de la central tèrmica d’Andorra, on actualment les subcontractacions de la tèrmica ja estan despatxant als seus treballadors sense alternatives de treball, i des d’Endesa estan traslladant a altres treballadors fora, provocant així que la gent marxo d’aquestes comarques per la falta d’oportunitats i expectatives de futur. “No es tracte de cobrir llocs de treball de la tèrmica, el que necessiten les nostres comarques és una transició a un altre model productiu que genero nous motors econòmics de treball en diversos sectors”. El portaveu a més va exigir que no només es tinguen en compte les energies renovables, ja que aquestes creen pocs llocs de treballs.

En el torn de la vicepresidenta, Teresa Ribera no va parlar específicament del Matarranya, però si va assegurar un diàleg intens a tota la província amb les de 77 institucions a més del govern autonòmic i municipals. Els quals, assegura, han permès localitzar més de 80 projectes en àmbits d’activitat econòmics industrials diversos i no sol renovables.

Respecte a l’estat del projecte, el passat 14 de gener La Comarca del Matarranya va aprovar per unanimitat la sol·licitud de paralitzar la implementació dels parcs eòlics; mentre que a través de l’Associació d’Empresaris es va constituir una Plataforma en favor dels paisatges de Teruel. A l’espera de la tornada a la nova normalitat, la complicada situació de la crisi sanitària no ha portat novetats respecte als projectes per construir fins a 4 parc eòlics al Matarranya.

REDACCIÓ

 

Mitjans